Службеници у РС добро оспособљени

Агенције
Службеници у РС добро оспособљени

Сарајево - Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је данас у Сарајеву да су службеници у локалној управи у Српској добро оспособљени, али да је добра и свака нова обука, преносе агенције.

- Службеници у Републици Српској су поприлично обучени. Међутим, то је до сада било остављено локалним заједницама, а сада покушавамо то систематизовати и направити заједничку причу - да свима омогућимо једнак приступ - истакла је Решићева.

Решићева, која је у Сарајеву присуствовала додјели сертификата службеницима за младе и младима из БиХ који су завршили обуку у оквиру иницијативе “Општине наклоњене младима”, подсјетила је да је у Српској 2010. године усвојена Стратегија за обуку службеника у јединицама локалне самоуправе.

Она је навела да је у Српској, уз помоћ UNDP-a, обука за службенике, која се односи на управни поступак и матичне књиге, обављена на подручју Источне Илиџе, Бијељине, Требиња и Бањалуке.

Решићева је нагласила да је Министарство управе и локалне самоуправе Српске отворено за сарадњу и са невладиним организацијама и свим стратешким партнерима, да већ ради са UNDP-om, швајцарским, шведским и норвешким партнерима и да ће та сарадња бити интензивирана 2013. године.

Она је новинарима рекла да је неопходна заједничка борба како би се смањио број оних који “раде на црно”, наводећи да се управо Законом о волонтирању, који је Српска недавно усвојила, иде тим корацима.

- Рад на црно није добар ни за државу, ни за младе, зато се морамо заједнички борити и отворити врата младима. Морамо дати младим људима шансу да се докажу и покажу - поручила је Решићева.

Министар културе и спорта Федерације БиХ Салмир Каплан истакао је да је значајно да су се у БиХ системски почела рјешавати питања младих, напомињући да већ пар година оба ентитета имају законе о младима.

Каплан је истакао да је министарство на чијем је челу предузело активности како би се у његов назив додала и ријеч “за младе”, наводећи да су измјене упућене у парламентарну процедуру, али да се због политичких дешавања то мало дуже налази у федералном парламенту.

Наводећи да је у оквиру Министарства културе и спорта Федерације БиХ “уведен нови трансфер од 200.000 КМ за младе”, Каплан је рекао да се активности младих прате кроз многа федерална министарства.

Он је поручио да младима треба дати подстрека и охрабрења, али и да они сами морају вјеровати у себе и позитивно гледати на ситуацију.

Координатор Института за развој младих “Култ” Нејра Кадић навела је да је почетком године почела обука службеника за младе из 13 локалних заједница у БиХ, а да су данас, након четири модула, добили сертификате за уложени труд и ангажман који су показали.

- Ово ће за локалну управу значити много јер су службеници обучени за рад са младима, како да дођу у контакт са њима и да праве механизме политике према младима и имплементирају законе о младима - напоменула је Кадићева.

Представник Савјета младих из Рогатице Синиша Јанковић, који је данас добио сертификат, рекао је да ће му знање које је стекао током овог пројекта помоћи у даљем раду са младима, јер је научио много - од писања пројеката, комуникације, на који начин приступити одређеним проблемима и како их ријешити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана