Слаб одзив за легализацију оружја

С. Ђ.
Слаб одзив за легализацију оружја

Бањалука - Рок за замјену оружних листова истиче 31. децембра 2016. године, а у Министарству унутрашњих послова РС кажу да одзив грађана који су дужни да изврше ову законску обавезу није задовољавајући.

- Апелујемо на све да на вријеме замијене оружне листове или да предају оружје у најближу полицијску станицу - нагласили су у МУП-у РС.

Закон о оружју и муницији РС, који је ступио на снагу у априлу 2016, прописао је да су власници оружја за личну безбједност обавезни да до краја године поднесу захтјев за издавање новог оружног листа. Оружни лист за оружје за личну безбједност издаје се са роком важења од десет година, осим за лица старија од 65 година којима се оружни лист издаје са трајним важењем. Уз захтјев за издавање оружног листа потребно је приложити доказ о поријеклу оружја, доказ о уплаћеној такси за рјешавање захтјева у износу од 30 КМ, доказ о уплати накнаде за образац оружног листа у износу од 20 КМ, те љекарско увјерење.

- Власнику оружја који до краја године не поднесе захтјев за замјену неважећег оружног листа изрећи ће се новчана казна у износу од 1.200 до 1.500 КМ, те заштитна мјера одузимања оружја - додали су у МУП-у РС. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана