СИПА купује зграду у Бањалуци за 5,8 милиона

NN
СИПА купује зграду у Бањалуци за 5,8 милиона

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Савјет министара БиХ на приједлог Министарства безбједности БиХ одобрио је 5,8 милиона КМ за набавку објекта за смјештај Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у Бањалуци.

У 2023. години за ове намјене биће осигурано 3.480.000 КМ, док ће преосталих 2.320.000 КМ бити планирано за 2024. годину.

"На овај начин трајно ће се ријешити питање смјештаја запослених у Регионалном центру СИПА у Бањалуци, те ће се дугорочно остварити буџетске уштеде с обзиром на то да мјесечна закупнина простора сада износи 15.977 КМ без ПДВ-а", саопштили су из Савјета министара БиХ.

У овој години СИПА ће за закуп пословних просторија укупно платити 516.210 КМ, а највише управо у Бањалуци.

С обзиром на то да је рок за завршетак овог објекта годину дана након осигурања финансијских средстава, може се закључити да ће СИПА купити већ неки постојећи пословни простор у Бањалуци.

Када је ријеч о објекту који испуњава услове, у одлуци о одобрењу средстава која је раније била на консултацијама наведено је да је први услов да објекат мора бити лоциран у градској зони, односно максимално три километра удаљен од Робне куће "Боска".

"Потребна површина простора је минимално 1.200 квадрата. Објекат мора имати минимално 25 паркинг-мјеста на припадајућој парцели која мора бити ограђена заштитном оградом од сусједних објеката и улице и њена површина са припадајућим објектом мора бити минимално 1.800 квадрата", наведено је у одлуци коју је усвојио Савјет министара БиХ. 

Када је ријеч о условима, објекат СИПА у Бањалуци треба да је вишеспратни, да му је висина канцеларијског простора најмање 2,7 метара те да има најмање 40 канцеларија различитих површина.

Тренутно су у Регионалној канцеларији Бањалука запослена 72 службеника СИПА, а с њима просторије дијеле и запослени Дирекције за координацију полицијских тијела.

Подсјећања ради, "Независне новине" су недавно објавиле да ће институције Босне и Херцеговине у овој години за закуп пословних простора платити готово осам милиона КМ, а убједљиво највише издвојиће Управа за индиректно опорезивање БиХ, и то 1.888.084 КМ.

Из информације Савјета министара БиХ, која је као одговор на постављено посланичко питање достављена Представничком дому БиХ, видљиво је да многе институције дају стотине хиљада КМ на основу закупа пословних просторија.

Осим СИПА и УИО, значајна средства издваја и Дирекција за координацију полицијских тијела која годишње плаћа закуп од 701.136 КМ, затим Институт за мјеритељство којег закуп просторија кошта 450.636 КМ, али и Дирекција за цивилно ваздухопловство, која ће у овој години за закуп простора платити 379.060 КМ.

Када је ријеч о изнајмљивању пословног простора, цијене се крећу од 0,2 КМ по метру квадратном, колико коштају на граничним прелазима, па до чак 36 КМ по квадрату које плаћају Одбор државне службе за жалбе или Агенција за државну управу.

Под закупом институција БиХ у овом тренутку је око 78.000 метара квадратних, а уз пословни простор изнајмљују се и гараже, паркинзи и складишта.

Услови
- Објекат мора бити лоциран у градској зони, односно максимално три километра удаљен од Робне куће "Боска"

- Потребна површина простора минимално 1.200 квадрата

- Објекат мора имати минимално 25 паркинг-мјеста на припадајућој парцели, која мора бити ограђена заштитном оградом од сусједних објеката и улице и њена површина са припадајућим објектом мора бити минимално 1.800 квадрата

- Објекат треба да је вишеспратни

- Висина канцеларијског простора мора да буде најмање 2,7 метара

- Најмање 40 канцеларија различитих површина

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана