Синиша Голијанин, директор КПЗ-а Фоча: Најстрожи затвор примјер дисциплине

Горан Маунага
Синиша Голијанин, директор КПЗ-а Фоча: Најстрожи затвор примјер дисциплине

Фоча - У Казнено-поправном заводу Фоча посљедњих година није било покушаја бјекства, као ни злоупотреба погодности, а скоро сви осуђеници поштују кућни ред, јер им се тако отвара могућност ранијег изласка на слободу.

Директор фочанског затвора, најстаријег и најстрожег у Српској, Синиша Голијанин каже да се то постиже поштовањем закона и правилном процјеном ризика, као и примјеном истих аршина и праведности према свима.

- Никада није дошло до драстичног кршења права осуђеника. Посљедња побуна је била прије осам, а бијег прије десет година - каже Голијанин.

Додаје да у затвору нема ни међусобних сукоба и насиља међу затвореницима, те да је у посљедњих пет година у просјеку било од четири до осам сукоба годишње, уз лакше тјелесне повреде. У посљедњих десет година ради се системски и плански на сталном смањењу насиља међу осуђеницима. Голијанин каже да сваком затворенику приступају индивидуално.

У фочанском затвору је лани било више од 300 осуђеника, а укупни збир трајања затворских казни осуђеника је око 4.020 година. То значи да је просјек 13,5 година по осуђенику.

- Попуњеност капацитета је око 60 одсто. Влада РС је доста уложила у адаптацију простора и инфраструктуру, а од 2008. године стално улаже и у стварање услова за издржавање казне затвора и у проширење капацитета. Посебним законом потпуно је регулисан смјештај и боравак лица високог ризика у одјељењу посебног режима које је почело са радом 2011. године. Тада су ту била три осуђеника, а сада их је близу 30 - наводи Голијанин.  

У инспекцији су, каже, били пријатно изненађени кад су посјетили то одјељење, најстрожи дио затвора.

- Постоји и одјељење појачаног надзора, те полуотворено одјељење. Раније је издржавање казне било колективно, а сада постоји и појединачно или са два осуђеника - каже Голијанин. 

Додаје да осуђеници, између осталог, раде и у кухињи, вешерају, трпезарији, библиотеци и магацину. Затвор има и два ресторана, као и полуотворено одјељење економије, гдје су фарме говеда, перади и свиња. Ту производе храну за кухиње и ресторане, а дио се продаје грађанима у пословним просторима које затвор има у центру града.

- Рад је добровољан, а постоји могућност допунског и рада на два посла. Најтежи посао је у котловници у зимском периоду. Постоје и секције након посла у којима осуђеници израђују ручне радове, које могу и да продају - рекао је Голијанин.  

Фабрика

У затворској фабрици намјештаја раде инструктори, цивили, који обучавају осуђенике према способностима. Свако има шансу да ту научи неки занат.

- Производимо тапацирани намјештај за једну сарајевску фирму која га даље извози у ЕУ. Имамо и наш продајни салон. Наш намјештај има традицију дугу 50 година, квалитет и дуготрајност - каже Синиша Голијанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана