Сезонци дневно “уберу” 50 КМ

Милијана Латиновић
Сезонци дневно “уберу” 50 КМ

Бањалука - Масовни одласци радне снаге из Републике Српске у иностранство одразили су се и на пољопривреду, па су воћари и повртари у појединим крајевима дневнице берача подигли на 50 марака, како овогодишњи род, који је невријеме преполовило, не би остао на грани или њиви.

Да су пољопривредници одријешили кесу потврђује и Дарко Милошевић из Угљевика, који на површини од четири хектара узгаја шљиве.

- Берба је у пуном јеку и да бисмо све послове обавили на вријеме ангажовали смо 30 берача. То је нешто мање него лани јер је и род мањи. Осим тога, и радне снаге мањка. Проблем одласка радника ни нас није заобишао, па су многи који су код нас радили годинама отишли у иностранство, због чега смо онима који беру шљиве повећали дневнице са досадашњих 40 на 50 марака - рекао је Милошевић.

Додао је да сезонцима који долазе из околних општина плаћају и превоз, док радници сами сносе трошкове хране.

Да обезбиједе радну снагу муку муче и повртари у Семберији јер су, кажу, млади отишли преко гране, а старији, иако би хтјели да раде, не могу.

- Проблем недостатка радне снаге је ове године најизраженији. Сезонци се траже као суво злато, али, нажалост, једва успијемо троје-четворо пронаћи. Дневнице су повећане и крећу се између 45 и 50 марака, али џаба када нема ко да ради - рекао је предсједник Удружења пољопривредника “Села Семберије” Бошко Радић и додао да ће, уколико такав тренд буде настављен, бити принуђени да плодове мукотрпног рада остављају на њивама.

Подсјетио је да су протеклих година дневнице у Семберији износиле између 25 и 30 марака.

Дневнице сезонаца који раде на плантажама у Поткозарју крећу се између 40 и 50 марака, у зависности да ли газде радницима плаћају оброк, превоз и смјештај.

- Принос воћа је подбацио за више од 40 одсто ове године. Мраз је учинио своје, тако да у неким крајевима под Козаром бербе неће ни бити - рекао је предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић.

Осим што је род подбацио, додао је он, и оно плодова што има на гранама нема ко да бере.

- Долазе нам радници и из Херцеговине. Обезбјеђујемо им смјештај и оброк и плаћамо 40 марака дневницу. Поједини издвајају и десетак марака више за сезонце - додао је Дојчиновић.

Воћарство

Највише сезонских радника годинама се ангажује у воћарству.

- Када је година родна сезонци на подручју Градишке у сезони су могли да зараде укупно око 1,5 милион марака - рекао Драгоја Дојчиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана