Шеранић: Почетком јануара новембарска и децембарска плата

Срна
Шеранић: Почетком јануара новембарска и децембарска плата

Источно Сарајево - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас у Источном Сарајеву да ће почетком јануара бити исплаћене новембарска и децембарска плата запосленима у Болници "Србија" у Источном Сарајеву и најавио да би Влада Српске на наредној сједници могла да именује ново руководство ове здравствене установе.

Након састанка са менаџментом у оставци и представницима синдиката Болнице "Србија", Шеранић је истакао да је овој здравственој установи потребан нови почетак.

"Имамо сјајан објекат и са људима које овдје имамо треба да наставимо квалитетан рад", рекао је Шеранић новинарима.

Он је прецизирао да на састанку није разговарано само о захтјевима штрајкачког одбора болнице у Источном Сарајеву, већ и о томе како рјешавати друга питања.

"Прије свега ту је оставка директора који је тренутно у техничком мандату и Влада ће на наредној сједици, надам се, именовати ново руководство болнице", најавио је Шеранић и додао да се од новог руководства очекује да настави да унапређује здравство у Источном Сарајеву.

Када је ријеч о захтјевима синдиката, Шеранић је истакао да је резимиран споразум који је са представницима радника потписао бивши министар Драган Богданић и да су покушали да виде шта је реално могуће од тога испоштовати.

"Договорили смо, прије свега, да идемо у правцу успостављања редовности исплата плата запосленима у Болници Источно Сарајево и да почетком јануара обезбиједимо исплату новембарсаке и децембарске плате да бисмо исплату вратили у нормалан режим", рекао је Шеранић.

Он је додао да је договорено да најкасније 15. фебруара почну разговори са Владом о исплатама накнада, те пореза и доприноса, при чему ће питање пореза и доприноса бити рјешавано у пакету за све здравствене установе у Српској.

"Јавности је добро познато да питање пореза и доприноса није само проблем ове болнице и да морамо наћи системско рјешење, за шта су нам потребне анализе и вријеме. О томе ће се Министарство здравља побринути у наредном периоду", рекао је Шеранић.

Наводећи да су за неплаћене доприносе одговорни менаџменти здравствених институција, Шеранић је подсјетио да је Влада Републике Српске у оквиру програма економских реформи као прву тачку дефинисала одговорност свих људи који руководе здравством.

Министар здравља и социјалне заштите изразио је очекивање да би до краја марта требало да буде усељена нова зграда Болнице "Србија".

"Ново руководство мора да дође и направи план усељења са очекиваном динамиком. Вријеме ће показати да ли ће то бити март који ја најављујем", рекао је Шеранић, истичући да пресељење зависи и од добијања атеста за одређену опрему која ће бити кориштена у Болници, а што је неопходно ради безбједности пацијената и запослених.

Предсједник Штрајкачког одбора Болнице "Србија" Татјана Јовичић рекла је да се за 4. јануар помјера штрајк запослених у овој болници, који је раније био најављен за крај децембра, до када је требало да буде исплаћено 300.000 КМ за накнаде радницима које се не односе на порезе и доприносе.

"Договорили смо се да тада добијемо двије плате - новембарску и децембарску да бисмо ушли у редован ритам исплате плата", рекла је Јовичићева и додала да је договорено да све будуће транше буду уплаћиване до петог у мјесецу.

Према њеним ријечима, договорено је и да до 15. фебруара започну разговори са представницима Владе и ресорног министарства у вези са доприносима и порезима који запосленима у овој установи нису плаћени дуже од осам година.

"Наш је уступак била добра намјера да дуг према радницима који је већи од милион КМ, а чији је први дио требало да буде исплаћен до краја децембра, буде у пакету рјешаван са доприносима", закључила је Јовичићева.

Директор ове здравствене установе Горан Тодоровић поднио је почетком децембра оставку на ову функцију и од тада је у техничком мандату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана