Сарадња ЖРС и холдинга “Мултико”

Агенције
Сарадња ЖРС и холдинга “Мултико”

Бањалука - Жељезнице Републике Српске могу вишеструко сарађивати са пољским холдингом “Мултико”, почевши од ремонта и одржавања постојећих возних средстава, па до набавке нових локомотива путем кредитне линије, изјавио је данас министар саобраћаја и веза Српске Недељко Чубриловић, преносе агенције.

Чубриловић је након разговора са представницима ове пољске компаније истакао да су на састанку разматране могућности и капацитети радионица ЖРС-а, прије свега радионице у Добоју за одржавање вучних средстава у жељезничком саобраћају.

Он је рекао новинарима да ће представници компаније “Мултико” наставити разговоре са представницима ЖРС-а, те додао да ће на основу пресјека стања у жељезницама које су направили Пољаци, бити донесени конкретни приједлози о даљим активностима.

- То значи да ће бити одлучено да ли се иде у набавку, под којим условима, са колико средстава, ремонтују ли се локомотиве, постоји ли оправданост ремонта с обзиром на њихову старост. Локомотиве из састава ЖРС-а старе су између 40 и 52 године, а вијек трајања тих средстава је 40 година - навео је Чубриловић.

Према његовим ријечима, данашњи разговор уприличен је с циљем дефинисања шта је то што жељезницама треба и које су потребе када је ријеч о средствима рада.

Чубриловић је подсјетио да иза ове сарадње стоје Влада и Министарство финансија Пољске који желе да ове послове подрже кредитном линијом са веома повољним условима за ЖРС и уз гаранцију Владе Републике Српске.

Директор за стратегије и развој из пољске компаније “Мултико” Војчек Крамар рекао је да сарадња не би требало да буде само у облику куповине или продаје, те нагласио да је овај холдинг отворен за партнерски облик сарадње с обзиром на то да су му познате потребе ЖРС-а.

Крамар је навео да у оквиру овог холдинга постоје три фирме које производе све врсте шинских возила, те једна фирма која се бави модернизацијом и изградњом жељезничких пруга.

Он је истакао да је овај холдинг конструисао потпуно нову локомотиву, која је добила европску хомологацију и са којом Пољска намјерава да излази ван граница Пољске.

- Наш наступ и наш договор са ЖРС, уз подршку Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, јесте да покушамо створити шири наступ у заједничкој сарадњи, гдје би били искориштени, прије свега, постојећи капацитети радиона у Добоју, да би се створила база за логистичку подршку реструктурисању жељезница Српске - навео је Крамар.

Предсједник управе фабрике “ЗНЛЕ” Томаш Фугел која послује у саставу пољског холдинга “Мултико”, рекао је да ће једна произведена нова пољска локомотива у мају наредне године бити дата на пробну вожњу ЖРС-у на неколико мјесеци, у стандардном режиму рада.

Представници овог пољског холдинга разговараће сутра у Добоју са руководством ЖРС-а.

Данашњој посјети претходила је посјета делегације Владе Републике Српске, на челу са премијером Александром Џомбићем, Пољској и овој компанији у марту, а у међувремену је било међусобних пословних посјета представника овог холдинга и ЖРС-а.

Холдинг “Мултико” у свом саставу има 12 фирми са око 1.200 запослених и годишњим оствареним приходом од 1,5 милијарди евра.

Позитиван одговор ЕБРД

Европска банка за обнову и развој дала је позитиван одговор након што је прегледала тендерску документацију за изградњу дионице аутопута Прњавор - Добој, изјавио је Чубриловић.

Он је рекао новинарима да је ЕБРД предузећу „Аутопутви РС” дала дозволу да затражи финансијску понуду од оних понуђача који су завршили предквалификацију.

Финансијске понуде ће бити отворене 20.јула, најавио је Чубриловић и рекао да ће након тога бити могуће да се врло брзо потпише уговор са извођачем радова.

Према ријечима ресорног министра, избор извођача радова зависиће од услова који су достављени у финансијској понуди.

Услове из прве фазе тендера испунило је 10 од 12 пријављених компанија.

Дионица од Прњавора до Добоја дуга је 37 километара, а њена изградња финансираће се кредитом ЕБРД од 150 милиона евра, са каматном стопом шестомјесечни еурибор плус један одсто, са грејс периодом од три године и роком отплате од 15 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана