Шансу за безбрижно дјетињство добило девет малишана

Jeлена Станић
Шансу за безбрижно дјетињство добило девет малишана

БАЊАЛУКА - Нови дом и породицу прошле године добило је девет малишана из Српске, а заинтересованих усвојилаца било је скоро дупло више него годину раније, показују подаци Министарства здравља и социјалне заштите РС.

У Министарству су за "Глас Српске" казали да је лани 315 дјеце било без родитељског старања, наглашавајући да је од броја реализованих усвајања увијек већи број захтјева, којих је лани било 34, за 16 више него 2019. године.

- Разлог је што већина дјеце без родитељског старања која су у установи за смјештај дјеце или у хранитељским породицама имају биолошке породице, али су из различитих разлога тренутно изузета из својих породица, често до оснаживања саме породице и повратка њима - казали су у министарству.

Према њиховим подацима, у посљедњих пет година најмањи број усвојене дјеце био је претпрошле, а највећи 2016. године.

- У 2019. години забиљежена су два потпуна усвојења, а 2016. године 16 усвојења, од чега девет потпуних и седам непотпуних - казали су у министарству.

Појаснили су да се потпуно може усвојити дијете узраста до пет година, које нема живе родитеље, коме су родитељи непознати или они који су дијете напустили, а више од године им се не зна мјесто боравка. Такође, могу се потпуно усвојити и малишани чији су родитељи пристали да њихово дијете буде усвојено.

У приједорском Центру за социјални рад рекли су да је код њих у току поступак усвајања једног дјетета, али да посљедње двије године није било усвојења.

- Прошле и претпрошле године није било усвајања, јер није било дјеце која су испуњавала правне услове, иако смо 2020. године примили 16 захтјева за усвојење, а годину раније 17 - појаснили су Центру за социјални рад Приједор.

У овој установи су истакли да је поступак усвајања комплексан и да се пролази кроз велики број процедура да би дијете расло срећно и безбрижно.

- Када је ријеч о овоме, посебну пажњу и тежину има сагласност биолошких родитеља чије се дијете даје на усвајање, што често зна бити препрека за спровођење поступка усвојења малољетне дјеце. Стручни тим дужан је утврдити опште способности усвојилаца, као што су старост, физичко и психичко здравље, стабилност брачне заједнице, мотиве за усвојење, способност за родитељство, емоционалну стабилност и зрелост усвојилаца - појаснили су из приједорског Центра за социјални рад.

За разлику од Приједора, у центрима за социјални рад у Бијељини и Источном Сарајеву нема дјеце које чекају нову породицу, али је претходних година било заинтересованих усвојилаца.

- Заинтересованих је прошле године било 16, а годину раније 18. Уназад пет година једино је 2018. усвојено двоје дјеце - казала је Драгана Јовановић из бијељинског Центра за социјални рад.

Збрињавање

Како су казали у Министарству здравља и социјалне заштите РС, дјеца без родитељског старања су дјеца која су збринута у Дому "Рада Врањешевић", хранитељским породицама, као и у сродничким хранитељским породицама.

- У 2020. години у Дому за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић" Бањалука било је око 75 корисника, у хранитељским породицама било је 196 дјеце, док је у сродничким хранитељским породицама било 98 дјеце - казали су у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана