Самостални синдикат шумарства: Примијенити мјере заштите у условима ниске температуре

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Из Самосталног синдиката шумарства, прераде дрвета и папира БиХ апеловали су да послодавци у шумско-привредним друштвима, као и у секторима дрвне и папирне индустрије спроведу посебне мјере безбједности и заштите на раду у условима ниске температуре ваздуха, којима ће спријечити посљедице по здравље радника.

Рад у условима ниске температуре може довести до повреда и болести, те да приликом дуже изложености хладноћи долази до смањења менталних и физичких способности радника због губитка осјетљивости и спретности прстију, што повећава ризик од повреде, саопштено је из Синдиката.

У саопштењу се додаје да у случају немогућности прекида рада, послодавци уведу прерасподјелу радног времена, да обезбиједе адекватну заштитну опрему, те да послове изводе у топлијем дијелу дана уз више краћих пауза како би се смањили штетни утицаји и ризик по здравље и живот радника.

Послодавцима се препоручује да за вријеме трајања временских неприлика радницима омогуће кориштење одсуства у складу са законом, појединачним колективним уговором и другим подзаконским актима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана