Samostalni sindikat šumarstva: Primijeniti mjere zaštite u uslovima niske temperature

Srna
Foto: Ilustracija

SARAJEVO- Iz Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH apelovali su da poslodavci u šumsko-privrednim društvima, kao i u sektorima drvne i papirne industrije sprovedu posebne mjere bezbjednosti i zaštite na radu u uslovima niske temperature vazduha, kojima će spriječiti posljedice po zdravlje radnika.

Rad u uslovima niske temperature može dovesti do povreda i bolesti, te da prilikom duže izloženosti hladnoći dolazi do smanjenja mentalnih i fizičkih sposobnosti radnika zbog gubitka osjetljivosti i spretnosti prstiju, što povećava rizik od povrede, saopšteno je iz Sindikata.

U saopštenju se dodaje da u slučaju nemogućnosti prekida rada, poslodavci uvedu preraspodjelu radnog vremena, da obezbijede adekvatnu zaštitnu opremu, te da poslove izvode u toplijem dijelu dana uz više kraćih pauza kako bi se smanjili štetni uticaji i rizik po zdravlje i život radnika.

Poslodavcima se preporučuje da za vrijeme trajanja vremenskih neprilika radnicima omoguće korištenje odsustva u skladu sa zakonom, pojedinačnim kolektivnim ugovorom i drugim podzakonskim aktima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana