Са Косова и Метохије у јуну стиже 650 малишана

М. Л.
Са Косова и Метохије у јуну стиже 650 малишана

Бањалука - У Републици Српској је 13 локалних заједница прихватило учешће у пројекту "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Српске", у оквиру којег ће од 16. до 23. јуна у Српској боравити 650 дјеце из социјално најугроженијих српских породица на Космету.

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову из Српске Милорад Арлов је рекао да пријаве за учешће у пројекту трају до 1. фебруара. Он је навео да ће у РС, у посјету вршњацима, доћи ученици из свих српских средина и основних школа са Косова и Метохије, у пратњи педесетак просвјетних радника.

- Очекујемо да ће и ове године Савјет министара дозволити улазак дјеци са Космета под посебним условима, јер та дјеца нису у материјалној могућности да имају пасош Србије. Централни дочек дјеце 16. јуна, под покровитељством општине Вишеград, биће у Андрићграду, једној од најатрактивнијих дестинација Српске - истакао је Арлов.

Он је подсјетио да је до сада, у оквиру пројекта, чија је реализација почела 2012, у Српској по седам дана боравило више од 2.500 српске дјеце са Космета.

- Мотив пројекта је повезивање нашег народа у Српској и Србији. То је, увјерени смо, помоћ нашем народу и дјеци на Космету, да осјете слободу и пријатељство Српске, да нису сами и да смо уз њих у тешким временима кроз која пролазе да би опстали на Косову и Метохији - наглашава Арлов.

Учешће у овогодишњем пројекту су до сада потврдили Бањалука, Приједор, Требиње, Нови Град, Градишка, Дервента, Шамац, Брод, Петрово, Хан Пијесак, Пале, Источно Ново Сарајево и Вишеград.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана