С пуним стажом само осам одсто пензионера!

nezavisne.com
С пуним стажом само осам одсто пензионера!

Бањалука - Од укупно 249.279 корисника Фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) РС, за колико их је исплаћена децембарска пензија, њих тек 20.348, односно "мршавих" 8,16 одсто, имало је пуни стаж осигурања, што значи да су на радним мјестима провели 40 година.

Из Фонда ПИО РС истичу да ове бројке, које се односе на пуни стаж осигурања, показују да ми не спадамо у нацију која може да се подичи податком да велики број људи ради пуни радни вијек, пишу Независне новине.

Када је ријеч о истом мјесецу, пуни пензијски стаж имало је 42.456 корисника, односно припадали су категорији оних који су пензију остварили по основу рада "здруженог" са бенефицираним или ратним стажом.

Тихомир Јоксимовић, портпарол Фонда ПИО РС, наглашава да нешто више од 52 одсто остварених пензија спада у старосне, док је инвалидских око 16,3 одсто. Преосталих, око 30 одсто корисника, добија породичну пензију.

"Из године у годину имамо све мање инвалидских пензија, а све више старосних. Најпожељнији тренд је што више старосних, а што мање инвалидских пензија. Рецимо, Словенци имају 70 одсто старосних, а код нас је таквих 52 одсто, али у Словенији није било рата", нагласио је Јоксимовић.

Статистика се, истиче он, ипак поправља, па је, како додаје, прије двије године у укупном броју пензија, њих 49 одсто било старосних, тако да је видљив пораст од три процента.

Истовремено, прије неколико година на инвалидске пензије отпадало је њих око 18 одсто, а сада их је нешто више од 16 процената.

Раде Ракуљ, предсједник Удружења пензионера РС, истиче да је податак од осам процената, колико од укупног броја отпада на пензије с пуним одрађеним стажом, настајао годинама.

"Те податке је увео рат у наш систем, посебно зато што су борци у рат улазили с мало стажа, рањавани су и тако даље. А у пензијски систем улазили су и чланови погинулих бораца. Дакле, у пензијском систему је више од 100.000 људи са ратним правима", нагласио је Ракуљ.

Како он додаје, до прије двије године било је тек седам одсто оних који су пензију добијали по основу одрађених пуних 40 година.

"Ето, сада се тај проценат увећао за један одсто. Када је ријеч о поређању с неким развијеним европским државама, оне нису ратовале као ми. Ми имамо још и породица и појединаца с правима која датирају из Другог свјетског рата", запажа Ракуљ.

Саша Тривић, потпредсједник Уније удружења послодаваца РС, каже да овакву ситуацију највише трпе пензионери јер то директно утиче на њих.

"То не утиче на послодавце, јер ми плаћамо доприносе на основу тога колико неко ради, али свакако утиче на положај пензионера", појаснио је Тривић.

Иначе, у поређењу са децембром прошле године, када је пензија исплаћена за 249.279 корисника, тај број је у фебруару био мањи, тако да је фебруарска пензију добило њих 243.608.

Просјечна пензија за фебруар износила је 343,22 КМ и представљала је 42,27 одсто просјечне плате у РС. Износ најниже пензије за минималан стаж од 15 година у фебруару је износио 174,44 КМ, а највише пензије 1.749,25 КМ.

Радни вијек

Из Фонда ПИО РС истичу да ове бројке, које се односе на пуни стаж осигурања, показују да ми не спадамо у нацију која може да се подичи податком да велики број људи ради пуни радни вијек.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана