"С љубављу храбрим срцима" за прву Банку хуманог млијека у Српској

Милијана Латиновић
"С љубављу храбрим срцима" за прву Банку хуманог млијека у Српској

БАЊАЛУКА - Оснивање прве Банке хуманог млијека у Српској, пријеко потребене пријевремено рођеној и тешко болесној дјеци, мисија је овогодишње традиционалне хуманитарне акције "С љубављу храбрим срцима" која ће 11. пут окупити армију хуманитараца.

Централни догађај ове племените акције која се организује под високим покровитељством предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, биће телевизијска емисија која ће 27. децембра у вечерњим часовима бити емитована на првом програму Радио-телевизије РС као и на Алтернативној телевизији. Због актуелне епидемиолошке ситуације ове године изостаће донаторско вече у Банском двору.

Причу о оснивању Банке покренуло је Удружење родитеља пријевремено рођене дјеце у РС "Мрвице", који су у разговору са предсједницом Републике данас указали на важност јачања свијести о потребама пријевремено рођене дјеце. Прва Банка хуманог млијека у Српској биће основана у оквиру Клинике за дјечије болести Универзитетског клиничког центра РС, гдје се збрињава највећи број пријевремено рођене дјеце из свих дијелова Републике.

Представница Удружења "Мрвице" Амела Филиповић истакла је да је  успостављање прве Банке хуманог млијека у Српској од изузетног значаја за сву пријевремено рођену дјецу, али и за цијелу Републику,

- Банка хуманог млијека је од великог значаја за све пријевремено рођене бебе, јер свако хумано млијеко представља и лијек тој дјеци. Оваква банка ће бити велика подршка свим мрвицама које треба да се роде - нагласила је Филиповић.

Цвијановићева је изразила наду да ће овогодишња хуманитарна акција "С љубављу храбрним срцима" бити успјешна и нагласила да је ово велики подухват и прва оваква Банка у БиХ, какве одавно псотоје у свијету, а посљедњих неколико година и у нашем окружењу.

- Моја захвалност Удружењу "Мрвице" које је ове године иницијатор једне велике, добре идеје, али и захвалност нашим људима у Универзитетском клиничком центру који су прихватили идеју успостављања прве Банке хуманог млијека у Српској - рекла је Цвијановићева.

Партнери предсједнице и ове године биће млади умјетници и дјеца из различитих дијелова Републике који ће својим умјетничким перформансом или другим ангажманом дати свој допринос да заједничким снагама обезбиједе помоћ за своје другаре. Подршку хуманитарној акцији традиционално сваке године пружају и афирмисани умјетници из региона.

- Ово је прилика да се и њима захвалим као партнерима предсједника Републике и свих наших удружења која су укључена у ову активност- напоменула је Цвијановићева. Према њеним ријечима, већ постоји добра веза између институција Републике Српске и удружења.

- Сваки пут када се та помоћ односи на подршку нашој дјеци онда смо задовољни и срећни и вјерујем да ће овогодишња акција бити успјешна, као што је то био случај свих претходних година - рекла је она.

Свјетски подаци указују да се свако десето дијете роди пријевремено, односно прије 37. недјеље трудноће. Ова осјетљива група новорођенчади требају најбољу могућу храну да израсту и развију се у здраву дјецу, а мајчино млијеко је од велике важности јер је оно за њих храна, али и лијек који их штити од разних болести и инфекција.

У оквиру ове акције, од данас све до 31. децембра биће активан и "м:тел" хуманитарни број 1411. Сви који желе, позивом на овај број могу донирати једну марку за оснивање Банке хуманог млијека.

За уплате донација физичких и правних лица Министарство финансија Републике Српске отворило је рачун посебних намјена „С љубављу храбрим срцима“ број 571-010-00002700-15 код Комерцијалне банке а.д. Бања Лука.

Претходне донаторске вечери:

•          2010. год. – за дјецу обољелу од малигних болести

•          2011. год. – за дјецу са потешкоћама у развоју

•          2012. год. – за дјецу обољелу од дијабетеса мелитуса типа 1

•          2013. год. – за дјецу са аутизмом

•          2014. год. – за изградњу Родитељске куће у Бањалуци

•          2015. год. – за дјецу са ријетким генетским обољењима

•          2016. год. – за Ценар за превенцију развојних тешкоћа „За мајку и дијете“

•          2017. год. – за Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству

•          2018. год. – за дјецу са потешкоћама покрета

•          2019. год. – за дјецу са потешкоћама у развоју за оснивање дневних центара у Требињу и Бањалуци

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана