"S ljubavlju hrabrim srcima" za prvu Banku humanog mlijeka u Srpskoj

Milijana Latinović
"S ljubavlju hrabrim srcima" za prvu Banku humanog mlijeka u Srpskoj

BANjALUKA - Osnivanje prve Banke humanog mlijeka u Srpskoj, prijeko potrebene prijevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci, misija je ovogodišnje tradicionalne humanitarne akcije "S ljubavlju hrabrim srcima" koja će 11. put okupiti armiju humanitaraca.

Centralni događaj ove plemenite akcije koja se organizuje pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, biće televizijska emisija koja će 27. decembra u večernjim časovima biti emitovana na prvom programu Radio-televizije RS kao i na Alternativnoj televiziji. Zbog aktuelne epidemiološke situacije ove godine izostaće donatorsko veče u Banskom dvoru.

Priču o osnivanju Banke pokrenulo je Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u RS "Mrvice", koji su u razgovoru sa predsjednicom Republike danas ukazali na važnost jačanja svijesti o potrebama prijevremeno rođene djece. Prva Banka humanog mlijeka u Srpskoj biće osnovana u okviru Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS, gdje se zbrinjava najveći broj prijevremeno rođene djece iz svih dijelova Republike.

Predstavnica Udruženja "Mrvice" Amela Filipović istakla je da je  uspostavljanje prve Banke humanog mlijeka u Srpskoj od izuzetnog značaja za svu prijevremeno rođenu djecu, ali i za cijelu Republiku,

- Banka humanog mlijeka je od velikog značaja za sve prijevremeno rođene bebe, jer svako humano mlijeko predstavlja i lijek toj djeci. Ovakva banka će biti velika podrška svim mrvicama koje treba da se rode - naglasila je Filipović.

Cvijanovićeva je izrazila nadu da će ovogodišnja humanitarna akcija "S ljubavlju hrabrnim srcima" biti uspješna i naglasila da je ovo veliki poduhvat i prva ovakva Banka u BiH, kakve odavno psotoje u svijetu, a posljednjih nekoliko godina i u našem okruženju.

- Moja zahvalnost Udruženju "Mrvice" koje je ove godine inicijator jedne velike, dobre ideje, ali i zahvalnost našim ljudima u Univerzitetskom kliničkom centru koji su prihvatili ideju uspostavljanja prve Banke humanog mlijeka u Srpskoj - rekla je Cvijanovićeva.

Partneri predsjednice i ove godine biće mladi umjetnici i djeca iz različitih dijelova Republike koji će svojim umjetničkim performansom ili drugim angažmanom dati svoj doprinos da zajedničkim snagama obezbijede pomoć za svoje drugare. Podršku humanitarnoj akciji tradicionalno svake godine pružaju i afirmisani umjetnici iz regiona.

- Ovo je prilika da se i njima zahvalim kao partnerima predsjednika Republike i svih naših udruženja koja su uključena u ovu aktivnost- napomenula je Cvijanovićeva. Prema njenim riječima, već postoji dobra veza između institucija Republike Srpske i udruženja.

- Svaki put kada se ta pomoć odnosi na podršku našoj djeci onda smo zadovoljni i srećni i vjerujem da će ovogodišnja akcija biti uspješna, kao što je to bio slučaj svih prethodnih godina - rekla je ona.

Svjetski podaci ukazuju da se svako deseto dijete rodi prijevremeno, odnosno prije 37. nedjelje trudnoće. Ova osjetljiva grupa novorođenčadi trebaju najbolju moguću hranu da izrastu i razviju se u zdravu djecu, a majčino mlijeko je od velike važnosti jer je ono za njih hrana, ali i lijek koji ih štiti od raznih bolesti i infekcija.

U okviru ove akcije, od danas sve do 31. decembra biće aktivan i "m:tel" humanitarni broj 1411. Svi koji žele, pozivom na ovaj broj mogu donirati jednu marku za osnivanje Banke humanog mlijeka.

Za uplate donacija fizičkih i pravnih lica Ministarstvo finansija Republike Srpske otvorilo je račun posebnih namjena „S ljubavlju hrabrim srcima“ broj 571-010-00002700-15 kod Komercijalne banke a.d. Banja Luka.

Prethodne donatorske večeri:

•          2010. god. – za djecu oboljelu od malignih bolesti

•          2011. god. – za djecu sa poteškoćama u razvoju

•          2012. god. – za djecu oboljelu od dijabetesa melitusa tipa 1

•          2013. god. – za djecu sa autizmom

•          2014. god. – za izgradnju Roditeljske kuće u Banjaluci

•          2015. god. – za djecu sa rijetkim genetskim oboljenjima

•          2016. god. – za Cenar za prevenciju razvojnih teškoća „Za majku i dijete“

•          2017. god. – za Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu

•          2018. god. – za djecu sa poteškoćama pokreta

•          2019. god. – za djecu sa poteškoćama u razvoju za osnivanje dnevnih centara u Trebinju i Banjaluci

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana