РС уводи ред у наплати потраживања

nezavisne.com
РС уводи ред у наплати потраживања

Бањалука - Радна верзија закона о роковима измирења новчаних обавеза, који досад није постојао у законодавству РС, дефинисаће рокове плаћања и санкције за оне који их не буду поштовали, сазнају "Независне".

У Министарству финансија, које ће предложити овај закон, данас нам нису могли прецизирати колико ће износити рокови за плаћање, пошто они још треба да се усаглашавају, јер пословна заједница тражи да они буду исти за јавни и за приватни сектор.

Међутим, како су "Независне" незванично сазнале, они би за привреду требало да износе 60 дана, док би за јавна предузећа и институције били дужи за 30 дана.

Борко Ђурић, предсједник Привредне коморе РС, рекао је да пословна заједница очекује да рокови плаћања буду исти и за јави и за приватни сектор, или да буду краћи за приватни сектор, али никако дужи за јавни сектор.

"У сваком случају, тај закон треба да уведе ред у плаћање, да обезбиједи сигурност онима који су извршили услуге или продали производе, како би могли да рачунају на средства која их сљедују по том основу", рекао је Ђурић и додаје да би се тако требало омогућити једноставније функционисање сваког привредног субјекта.

"Оно што је проблематично јесте како ће се и на који начин вршити контрола извршења утврђених обавеза. Сматрам да је добро што је законом предвиђена казна од пет одсто за неизмиривање дуга, јер ће се тако уозбиљити нередовне платише", истакао је он.

Зоран Тегелтија, министар финансија РС, раније је наглашавао да би овај закон служио за спречавање кашњења у међусобним плаћањима између привредних субјеката, као и плаћањима између привредних субјеката и јавног сектора.

Такође је говорио да би се као гаранција за плаћање обавеза могла издвајати одређена сума, која би се могла активирати у случају неизмирења обавеза, као и да се уведе посебна накнада за кашњења, без обавезе да су иде у судски процес.

У Министарству финансија РС речено нам је да је циљ доношења овог новог закона, који није постојао у законодавству РС, поред сузбијање закашњења у плаћањима, и побољшање опште ликвидности привредног система.

"Нацртом закона о роковима измирења новчаних обавеза уређују се рокови плаћања и правне посљедице закашњења с испуњењем, уз регулисање почетка рока за измирење новчаних обавеза", речено нам је у овом министарству. Према њиховим ријечима, прописиваће се максималан рок за измирење новчаних обавеза између привредних субјеката, уз изузетак за субјекте јавног сектора, гдје рок може бити и дужи, највише до 90 дана.

"Уводи се посебна накнада у висини од пет одсто од главне обавезе, коју је дужник обавезан да уплати повјериоцу у случају закашњења уплате новчане обавезе", истичу у Министарству и додају да ће се прописати и надлежни орган да врши надзор над примјеном овог закона.

Они наглашавају да је основни бенефит овог закона допринос Владе РС на побољшању опште ликвидности у РС.

Шта доноси нови закон:

- прописује максималан рок за измирење обавеза

- регулише моменат почетка рока за измирење обавеза

- прописује орган за надзор над примјеном закона

- прописује и новчане казне за непоштовање закона

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана