Роми прославили Ђурђевдан, али много скромније него некада

Сања Амиџић
Роми прославили Ђурђевдан, али много скромније него некада

Бањалука - Бацањем вјенчића од врбовог прућа у ријеку, скромним породичним ручком и уз звуке чувене пјесме “Ерделези” Роми су јуче широм Српске прославили свој највећи празник - Ђурђевдан.

Овај празник код Рома симболизује одлазак зиме и долазак прољећа. По старом обичају Роми рано ујутро одлазе на ријеку и купају се, а по доласку кући цвијећем и врбовим гранчицама ките капију и домове. Ђурђевдански уранак традиционално су организовали активисти Удружења за образовање Рома “Отахарин” и Удружења жена “Ромкиња” из Бијељине, који су дјеци дијелили нашарана јаја и слаткише. Предсједник Удружења жена “Ромкиња” Бегзада Бегановић рекла је да у Бијељини живи 127 ромских породица, а да су њихови горући проблеми образовање и запослење.

- Ромска популација тешко живи јер нема посла. Једини начин да зараде је сакупљање секундарних сировина или прошење - казала је Бегановићева.

Организованог обиљежавања највећег ромског празника ове године није било у Бањалуци и Приједору. Роми у бањалучком насељу Весели бријег скромно су са родбином и пријатељима прославили празник.

- Славља је сваке године све мање. Ово је први пут да за Ђурђевдан не печем јагње, али битно је да овај дан обиљежимо како можемо - казао је Шаћир Османовић.

Његова комшиница Иђида Ибрић каже да су прошла времена када се Ђурђевдан прослављао уз раскошне феште.

- На Веселом бријегу се знало скупити 200-300 Рома који су уз пјесму и игру дочекивали овај дан. Међутим, сада се све промијенило, омладина одлази, а ови стари који су остали су немоћни и није им до пјесме - казала је Ибрићева, која је остала сама па ће Ђурђевдан обиљежити са комшијама.

Комшилук

Мјештанка Веселог бријега Вида Муратовић каже да већ деценију живи у овом насељу и да су Роми добре комшије.

- Никада нисам имала проблема с њима, увијек се међусобно помажемо колико смо у могућности - казала је Муратовићева и додала да сваке године иде код комшија да прославе Ђурђевдан.

 

Ромски обичаји за Ђурђевдан

- јутро почиње купањем у ријеци и сапирањем гријеха  

- везују црвене крпице за гране да одагнају болести  

- дјевојке испод врбе шишају косу како би им била бујнија  

- облаче шарене ношње и свечану одјећу  

- служе офарбана јаја и колаче   

- испред окићених кућа се пече јагње  

- обилазе најстарије чланове породице  

- пјева се и плеше до касно у ноћ 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана