Раст акциза ојачао шверц цигарета

Милијана Латиновић
Раст акциза ојачао шверц цигарета

Бањалука - Црно тржиште дувана у БиХ узима данак, а осим мањка у касама који се мјери стотинама милиона, ризику су изложени и грађани који махом користе неконтролисане дуванске производе.

Према анализи компаније Јапан Тобако Интернационал (ЈТИ) губици у каси БиХ проузроковани континуираним повећањем акциза и растом нелегалне трговине дуванских производа порасли су на више од 500 милиона марака само у овој години, односно 1,3 милијарде КМ у посљедње три године.

Истраживање показује да удио црног тржишта дувана у односу на легални износи 54 одсто, те да је највећи у односу на земље у регији. Само у овој години, показује статистика, у том погледу БиХ је изгубила порез у вриједности 30 километара аутопутева.

Илегални дувански производи су због приступачнијих цијена примамљивији потрошачима, који купујући на црном тржишту не маре за ризик иако је ријеч о производима чији квалитет нико не контролише.

- Како би био заустављен раст црног тржишта, неопходна је ревизија постојеће акцизне политике и измјена Закона о акцизама на дуванске производе. ЈТИ поздравља одлуку Савјета министара БиХ којом је усвојен трогодишњи мораторијум на даљни раст акциза на дуванске производе. Ова мјера, коју још мора усвојити Парламент БиХ, створиће неопходну стабилност тржишта као основ за даљу борбу за повратак потрошача у легалне токове и раст пореских прихода - истакао је директор корпоративних послова и комуникација у компанији ЈТИ за ѕзападни Балкан Горан Пекез. Он је нагласио да ови кораци нису довољни да се постигну жељени резултати.

- Позивамо владе и министарства финансија у БиХ да наставе и са свеобухватним акцијама борбе против сиве економије и илегалне трговине, што укључује појачану контролу нелегалног промета у продавницама кроз тржишне и пореске инспекције, контроле полиције на граничним прелазима, прометним тачкама и пијацама, као и друге мјере - рекао је Пекез.

Економиста Зоран Павловић истиче да су власти БиХ у трци за већом зарадом од акциза заправо радиле на своју штету.

- Људи који уживају у дуванским производима снашли су се на други начин и купују цигарете тамо гдје су јефтиније. Не постоји никакво оправдање да се директиве ЕУ у вези са повећањем акциза примјењују у сиромашној земљи каква је БиХ - рекао је Павловић.

У БиХ је повећана акциза са 30 евра у 2010. години на чак 87 евра на 1.000 цигарета у 2018. години. Примјера ради, минимално акцизно оптерећење у земљама чланицама ЕУ износи 90 евра на 1.000 цигарета.

Западни Балкан

У компанији “Јапан Тобако интернационал” истичу да је дуванска индустрија један од највећих пореских обвезника у региону Западног Балкана и њен допринос износи 2,6 милијарди евра. Ерозијом легалног дуванског тржишта у БиХ угрожени су приходи од акциза на дуванске производе који чине чак шест одсто доприноса у укупним приходима у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана