Радојичић: Наставити традицију очувања културног насљеђа

Срна
Радојичић: Наставити традицију очувања културног насљеђа

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић поручио је вечерас да је веома важно да се настави традиција очувања културног богатства националних мањина у Српској, као саставног дијела укупног историјског насљеђа и традиције на овим просторима.

Отварајући манифестацију под називом "11. смотра културног стваралаштва националних мањина", која је вечерас одржана у Бањалуци, Радојичић је рекао да смотра показује разноликост трајања на овим просторима било да је ријеч о музици, фолклору, ношњи или гастрономији.

"Смотра показује дио културног богатства којим располаже Република Српска кроз бројне националне мањине који живе или су живјеле на овим просторима", рекао је Радојичић и додао да су националне мањине "конструктивнији дио укупних дешавања у Српској и БиХ".

Према његовим ријечима, треба одати почаст удружењима националних мањина, која и са лимитираним финансијским средствима одржавају своје активности.

Предсједник Савеза националних мањина Републике Српске Фрањо Ровер рекао је да је сваке године све богатији програм манифестације на којој се представља културно стваралаштво националних мањина.

"У Федерацији БиХ овако нешто се не организује јер напросто не могу то да направе, а због чега се нама у Српској диве", рекао је Ровер, који је захвалио властима Српске, посебно предсједнику Републике Српске Милораду Додику, који је покровитељ манифестације.

Манифестацији "11. смотра културног стваралаштва националних мањина", која је одржана у Спортској дворани "Обилићево", присуствовао је и градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић, те бројни гости и грађани Бањалуке.

Посјетиоци су могли да виде рукотворине националних мањина, да пробају јела националних кухиња, те да уживају у музици националних мањина које живе у Српској.

Сличне смотре ове године одржане су и у другим срединама у Српској гдје живе националне мањине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана