Радно мјесто резервисано и прије дипломе

Милијана Латиновић
Радно мјесто резервисано и прије дипломе

БАЊАЛУКА - Предузећа у Српској спремна су да и у наредној школској години врата производних погона отворе за ђаке који ће финесе обраде метала и коже, те друге занате савладавати за најсавременијим машинама, а они највреднији добиће шансу за запослење чим диплому узму у руке.

Позив привредницима да омогуће праксу ученицима средњих стручних школа јуче је упутила Привредна комора РС, а све с циљем подизања нивоа знања и вјештина ученика, у складу са потребама тржишта рада.

- Унапређење средњег стручног образовања и прилагођавање потребама тржишта рада захтијева укључивање пословних субјеката у реализацију праксе, с циљем повезивања теоријских знања са практичним вјештинама. Посвећеност привредних субјеката је од велике важности за унапређење квалитета практичне наставе ученика са дуалним елементима - истакли су у Привредној комори.

И прије него што је позив стигао, привредници кажу да ће за ђаке жељне знања обезбиједити праксу, а многи од њих таквим радом су себи већ створили квалитетан кадар. Међу њима је и зворничко предузеће “Металмонт”, а први човјек те фирме Миомир Томић истиче за “Глас Српске” да је срећан када има ђака који желе да испеку занат за завариваче и браваре.

- Врсни мајстори које смо имали отишли су у пензију и кадар је и те како потребан. Обрадовали смо се када су нам лани дошла два ученика који се школују за завариваче и надам се да ћемо и у овој школској години имати ђаке на пракси. Они који су били на пракси добили су понуду за посао и прије дипломе - рекао је Томић и додао да ће тако бити и у будућности, само ако ђаци буду заинтересовани.

Да обучавају ђаке спремни су и у приједорској Металној индустрији, гдје су ученици тамошње Машинске школе и претходних година обављали праксу.

- Нема разлога да то не наставимо и у наредној години. Неки ђаци који су код нас били на пракси добили су посао, тако да је ова сарадња свакако на обострано задовољство - поручили су из овог предузећа.

У школама које су међу првима почеле да реализују дуални систем образовања изражавају наду да ће сарадња са привредом бити подигнута на највиши ниво, те да ће послодавци још више бити мотивисани да ђацима обезбиједе праксу, а касније и запослење. Директорица Средњошколског центра “Никола Тесла” у Котор Варошу Данијела Костић рекла је за “Глас” да школе немају могућности да прате технолошки развој.

- Ђаци имају прилику да у предузећима раде на најсавременијим машинама, које школе не могу да приуште - рекла је Костићева и додала да праксу најчешће лично договарају са послодавцима и на основу познанстава јер нису сви заинтересовани, нити имају могућност да пошаљу на обуку менторе који би касније обучавали ђаке у фирмама.

Директор Техничког школског центра Зворник Горан Грујић каже да је дуално образовање за ученике средњих стручних школа кључно.

- Око 80 одсто ученика који се образују за занате похађају праксу у предузећима са којима имамо одличну сарадњу - поручио је Грујић.

Ментори

У Привредној комори РС наводе да ће предузећа која буду реализовала практичну наставу имати обавезу да обезбиједе менторе за практичну наставу, те материјално-техничке услове који се односе на средства и опрему за личну заштиту на раду. Привредна комора ће спроводити обуке ментора и провјеравати испуњеност услова за образовање ученика код послодаваца, те водити регистар уговора о образовању ученика код послодаваца. С тим у вези, привредници треба да попуне упитник који је могуће преузети на интернет страници коморе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана