Радници мање на боловању

Драгана Келеч
Радници мање на боловању

Бањалука - Запослени у РС прошле године изостали су са посла око 1,6 милиона радних дана, а просјечно трајање боловања било је седам дана.

Годишња анализа боловања коју је обавио Сектор за здравство и контролу Фонда здравственог осигурања РС показала је да је лани с посла у просјеку мјесечно одсуствовало око 9.100 радника. Када се статистика из 2014. упореди са 2012. годином, када је са посла сваког мјесеца изостајало 10.500 људи, евидентно је да је опао број радника који због болести или повреда не иду на посао.

- Најчешћи разлози због којих су радници лани били на боловању су повреде, а затим болести мишићно-коштаног система, тумори, болести система крвотока, болести у вези са трудноћом и душевни поремећаји - кажу у Фонду.

Трошак Фонда здравства у прошлој години за боловања која су дужа од 30 дана износио је око 9,7 милиона, док је у 2013. био 10,2 милиона КМ.

- Разлог мањег трошка Фонда за боловања у односу на раније године је мањи број радника на боловању - казали су у Фонду здравства.

У Фонду подсјећају да боловања до 30 дана одобравају породични љекари и она иду на терет послодавца, док боловања дужа од 30 дана одобравају посебне комисије које именује Завод за медицину рада и спорта и Фонд здравственог осигурања и она иду на терет Фонда. У региону доминира пракса да послодавац обезбјеђује плату до 40 дана, што говори да су послодавци у РС у том погледу мање оптерећени него у другим земљама.

Предсједник Струковног синдиката доктора медицине РС Миодраг Фемић рекао је да мањи број запослених на боловању не значи да је и мање болесних, већ показује да многи болести прегурају радећи.

- Да не би угрозили процес рада, све више запослених се одлучује да не отвори боловање - истакао је Фемић.

Према његовим ријечима, интересантно је да се људи са вишим образовањем теже одлучују да иду на боловање.

- Зашто је то тако и зашто високообразовани чешће одустају од боловања када су болесни него остали радници, не може се рећи, јер на то сигурно утиче много фактора. Ипак, тачно је да они раде и када су болесни - додао је Фемић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана