Радар поред школе дневно ухвати 300 возача

Јана Кезић
Радар поред школе дневно ухвати 300 возача

БАЊАЛУКА - Да је на путевима у Српској и даље велики број оних који не попуштају папучицу гаса потврђује податак да је десет нових стационарних радара у Бањалуци “уловило” више од 40.500 бахатих возача, од чега је чак четвртина пројурила поред основне школе.

Према подацима Министарства унутрашњих послова (МУП) РС, девет стационарних радара у Бањалуци, који су у функцији од 1. септембра, до 20. октобра снимили су укупно 31.080 прекршаја.

- Стационарни радар на локацији у Српским топлицама у улици Мањачких устаника, код Основне школе “Бранислав Нушић”, од почетка рада 16. септембра до 20. октобра ове године снимио је укупно 10.452 прекршаја прекорачења брзине - навели су у МУП-у за “Глас Српске”.

То значи да је радар на поменутој локацији дневно биљежио у просјеку 300 прекршаја бахатих возача.

Подаци МУП-а показују да је нови радарски систем у Бањалуци снимио највише прекршаја прекорачења брзине и то 40.487, а евидентирано је и 45 прекршаја незаустављања возача кад наиђу на знак црвеног свјетла.

У МУП-у су додали да је највеће прекорачење брзине, од чак 80 километара на сат, забиљежено у улици Пут српских бранилаца, гдје је брзина кретања возила износила 130 километара на сат, док је ограничење 50 километара.

Вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић рекао је за “Глас Српске” да, када се поставе нови радари, првих мјесеци, па чак и годину дана биљежи се велики број прекршаја, што се касније полако смањује, јер временом, када крену стизати казне, људи почињу бити дисциплинованији и поштовати ограничења.

- Агенција већ неколико година мјери индикаторе безбједности саобраћаја. Мјерећи брзину кретања у 2019. утврђено је да се свако друго возило кретало брзином већом од дозвољене. У прошлој години тај број је био мањи и износио је око 42 одсто, међутим, према првим прелиминарним резултатима, у прољеће ове године опет је дошло до одређеног повећања броја возила која прекорачују брзину кретања - рекао је Радовић.

Како објашњава, двије ствари утичу на понашање људи када је у питању поштовање дозвољене брзине у вожњи, а то су страх од казне и едукација.

- Брзина је прекршај број један који доводи до саобраћајне несреће, што потврђује податак да је у скоро свакој другој несрећи са погинулима узрок непрописна и неприлагођена брзина - казао је Радовић. Додао је да је осјећај објективног ризика од кажњавања веома важан, што се и постигло постављањем стационарних радара.

- Многи коментаришу да је постављање радара само пуњење буџета, што није тачно. А они који желе да пуне нека пуне, боље је пунити и буџет него гробља - рекао је Радовић.

Поштуј прописе

Милија Радовић је казао да нико нема право да сједне пијан за волан и угрози нечији живот.

- Вози по ограничењу, немој пијан сједати за волан и поштуј прописе, па и ако се деси саобраћајна несрећа, све си прописе испоштовао и неће бити велике посљедице, а ако неко вози 100 километара на сат гдје је ограничење 50, шта се ту може очекивати? Апсолутно нико нема право да угрози било чији живот, а нажалост, свједоци смо да се такве ствари свакодневно догађају у саобраћају - упозорио је Радовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана