Рад на црно празни буџет за 316 милиона марака

Анита Јанковић
Рад на црно празни буџет за 316 милиона марака

Бањалука - У Републици Српској око 80.000 радника ради на црно, због чега се годишње изгуби око 316 милиона марака буџетског новца.

Ово су подаци Савеза синдиката РС, у којем истичу да се процјењује да је у цијелој БиХ број радника који раде без уговора о раду достигао 240.000.

Избјегавањем пријаве радника послодавци не плаћају доприносе на њихове плате, због чега без новца остају фондови ПИО, здравственог осигурања и дјечије заштите, те Завод за запошљавање, али и буџет РС у који се слива порез на плату. Тиме су угрожавају и права радника, који остају без радног стажа и здравственог осигурања.

- Посматрано на годишњем нивоу, фондови и буџет РС према паушалним процјенама изгубе око 316 милиона марака, а "на руке" радника буде исплаћено око 470 милиона - истакла је стручни сарадник за економска питања у Синдикату РС Божана Радошевић.

Она је нагласила да треба створити систем и стратегију захваљујући којој ће се пословање у сивој сфери учинити скупљим од легалног.

- Мора постојати потпуна и досљедна примјена Закона о раду и колективним уговорима. Треба се поставити питање откуд послодавцима новац којим "на руке" исплаћују раднике изван легалних токова - истакла је Радошевићева. 

Да је увођење армије "илегалаца" у законске токове веома тежак посао потврђују и у Републичком инспекторату за рад. Свакодневним контролама покушавају да уведу ред у ову област. Само у првих седам мјесеци ове године инспектори су обавили 3.558 контрола широм РС и по основу уговора о раду преконтролисала 7.457 радника.  Затекли су 480 радника без закључених уговора о раду и који нису били пријављени на обавезне видове осигурања.

- Послодавцима су изречене новчане казне веће од 400.000 марака. Ангажовање радника на црно најчешће је присутно у области угоститељства, туризма, трговине, експлоатације и прераде дрвета, те у услужним дјелатностима - истакла је портпарол Инспектората РС Душанка Макивић.

Она је истакла да је Влада РС у оквиру реформских мјера с циљем сузбијања рада на црно измијенила законску одредбу која је послодавцу остављала могућност да у року од пет дана од закључења уговора о раду пријави радника.

- Послодавци ће сада бити обавезни да са датумом закључења уговора о раду радника пријаве и на обавезне видове осигурања, чиме ће се знатно смањити могућност кршења закона - појашњава Макивићева.

Додаје да с циљем откривања неправилности рад инспектора организују у поподневним смјенама и викендом.

- Републичка инспекција рада је 25. и 26. августа обавила 156 појачаних контрола у којима је затечено 265 радника, од чега послодавци за 56 радника нису имали закључен  уговор о раду и нису пријавили раднике на обавезне видове осигурања - каже Макивићева и додаје да је послодавцима издато 46 прекршајних налога у вриједности од 86.600 марака.

У Инспекторату истичу да ће у нередном периоду наставити са појачаним контролама у свим смјенама и током викенда, те да инспектори неће у обзир узимати никаква оправдања за незаконито запошљавање.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић каже да Унија не подржава, нити стоји иза било ког послодавца који незаконито држи и запошљава раднике.

- Позивам контролне органе да раде свој посао, да нема заштићених и да свако ко ради мимо закона одговара за своје поступке - каже Шкребић.

Казне

Послодавац који са радником не закључи уговор о раду и не пријави га на обавезне видове осигурања платиће казну од 2.000 до 15.000 КМ, колико је прописано Законом о раду.

- У складу са својим овлашћењима инспектори могу изрећи само најмању дефинисану казну - рекла је Душанка Макивић.

 

Паушални губици институција на годишњем нивоу због рада на црно

Фонд ПИО -147 милиона марака

Фонд здравствене заштите - 96 милиона

Фонд дјечије заштите - 12 милиона

Завод за запошљавање радника - 8 милиона марака

Буџет РС - 53 милиона

 

 

Дјелатности у којима се највише ангажују радници на црно

- угоститељство, 

- туризам,

- трговина,

- експлоатације и прерада дрвета,

- услужне дјелатности

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана