Путници разочарани укидањем воза Сарајево - Загреб

Nezavisne novine
Путници разочарани укидањем воза Сарајево - Загреб

Сарајево, Бањалука - Воз на релацији Сарајево - Загреб од недјеље више неће саобраћати, што је разочарало путнике којима је он био досадашња веза.

Стефан Ђ., студент Учитељског факултета, који је у петак у 13.30 чекао воз на жељезничкој станици у Бањалуци, каже да једном мјесечно путује кући из Бањалуке за Добој возом који саобраћа на релацији Загреб - Сарајево.

 "Овим возом кући идем обично петком и тада буде прилична гужва јер многи студенти из добојске регије путују кући за викенд. Ако буде укинут овај воз, мораћемо чекати сљедеће линије у 15.30 или 19.30, што би некима могло представљати проблем, како због гужве, тако и због губљења времена", рекао је овај млади Добојлија, додајући да возна карта из Бањалуке за студенте кошта 5,70 КМ, док превоз аутобусом кошта преко 10 КМ.

Жељезничка линија Сарајево Загреб поновно је након рата успостављена 2002. године.

Досад се између Загреба и Сарајева саобраћај одвијао застарјелим возовима, па је путовање, како кажу путници, трајало дуго.

Из "Жељезница ФБиХ" су саопштењем у петак изнијели своје разлоге због којих је дошло до овог непопуларног потеза.

Из "Жељезница ФБиХ" тврде да су новим редом вожње за 2016/2017. годину ЖФБиХ имале у плану увести "БХ воз" талго гарнитуре у међународни и међуентитетски жељезнички путнички саобраћај на релацијама Сарајево Загреб, Сарајево Плоче, Сарајево Винковци, чиме би се уједно остварила веза с Београдом, те линију Сарајево Бањалука.

"Управо из тог разлога, од маја 2016. вођени су интензивни преговори с 'Хрватским жељезничким путничким пријевозом' и 'Жељезницама РС' у вези с новим редом вожње за 2016/2017. с предложеним наведеним релацијама. ЖФБиХ су дале приједлог да својим локомотивама, које испуњавају све потребне услове за прометовање пругама ХЖ и РС, возе до крајњег одредишта како би се скратило вријеме путовања. Нажалост, преговори нису дали жељени резултат", саопштили су из "Жељезница ФБиХ".

Наводе да су ХЖПП и ЖРС одбиле да учествују у дијелу трошкова кроз обрачун одређеног износа вагонског километра за талго вагоне на пругама РХ и пругама ЖРС на начин како је то регулисано међународним споразумом.

"Споразумом је регулисано да жељезничка управа чији се мобилни капацитети користе на одређеним путничким линијама од стране друге жељезничке управе плаћа накнада по возном километру, а остварени приход на територији жељезничке управе задржава та жељезничка управа", стоји у саопштењу ЖФБиХ.

Досадашњи споразуми, како истичу, с наведеним компанијама били су искључиво на штету "Жељезница Федерације БиХ".

"Из тих разлога ЖФБиХ урадиле су ревизију свих споразума и више неће дозволити уцјењивачки однос од стране других компанија", изјавио је Енис Џафић, генерални директор "Жељезница ФБиХ".

Након увођења талга "Жељезнице ФБиХ" повећале су број путника у октобру за 10 одсто у односу на септембар ове године.

Повећање је, наводе, услиједило након увођења талго воза у редовно саобраћање крајем септембра на релацији Сарајево Добој.

"'Жељезнице Федерације' су спремне наставити преговоре како би се постигли договори о поновном успостављању укинутих линија.

Наш циљ је да савременим путничким возом повезујемо цијелу Босну и Херцеговину брзо, сигурно и ефикасно.

Наш крајњи циљ је да проведбом овог пројекта деблокирамо жељезнички путнички саобраћај", казао је Џафић у изјави наведеној у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана