Путари спремно чекају снијег и минусе

Анита Јанковић
Путари спремно чекају снијег и минусе

Бањалука - Становници Републике Српске ове године, ако је судити према најавама из предузећа задужених за одржавање путева, не би требало да чују чувену реченицу "Снијег изненадио путаре", јер у зимским службама тврде да су ове сезоне заиста спремни за сњежни покривач.

У овим предузећима истичу да им не мањка радника, механизације, али и материјала за посипање путева, који ће се "борити" са снијегом. Наводе да је за зимске службе сезона почела 15. новембра и да ће трајати до 15. марта наредне године, а уколико буде потребе и послије тога.    

У предузећу "Романија путеви" кажу да ће радити пуном паром како снијега не би било на коловозу током шест зимских мјесеци на подручју 14 општина Сарајевско-романијске и Горњоподрињске регије.

- У зимску сезону смо ушли максимално спремно. Набавили смо довољно соли, пијеска и абразивног материјала. На свакој дионици имамо најмање двије машине, а возни парк је у одличном стању. Од 15. новембра радимо 24 часа дневно - рекао је технички директор овог предузећа Драган Булошчић.

Истакао је да "Романија путеви" одржавају више од 60 одсто дионица са надморском висином преко 1.000 метара.

- Због ниских температура сњегови се задржавају веома дуго, а проблеме нам ствара и велики број превоја који су незгодни и током љетног периода, а камоли зими - прича Булошчић. 

У Градској управи Бањалука истичу да ће снијег на градском подручју уклањати предузећа "Чистоћа", "Нискоградња" и "Еко еуро тим", док ће на сеоском подручју радити "Козарапутеви", "Нискоградња", "Рашо градња", "Еко еуро тим" и "Ротор".

- За  чишћење снијега са тротоара и коловоза биће ангажовано више од 100 машина и возила, а за почетак смо набавили 700 тона соли. Очекујемо да нам стигне и додатних 1.900 тона соли - изјавили су у бањалучкој зимској служби.

Руководилац зимске службе у предузећу "Мркоњић путеви", Милка Калаба каже да би ова зимска сезона требало да протекне без проблема, јер су је дочекали са довољном количином механизације, соли и радника.

- Одржавамо путеве у шест општина од Бањалуке, преко Мркоњић Града, Шипова, Рибника, Језера па све до  Купреса. Ове сезоне смо већ у два наврата интервенисали и чистили снијег према Млиништима и Купресу - рекла је Калаба.

Начелник Одјељења за стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине града Бијељина Томица Стојановић навео је да ће градске улице чистити "Бијељина пут", а сеоске путеве фирма "Бук промет", док ће јавне површине и тротоаре по граду чистити АД "Комуналац". За ове послове из градског буџета биће издвојено око 230.000 КМ.

- Абразивни материјали и возила ће бити спремни на вријеме, тако да наши грађани могу бити спокојни када је ријеч о заштити од сњежних падавина - најавио је Стојановић.

И на подручју Новог Града, Приједора и Козарске Дубице путеви би ове зиме требало да буду чисти, тврде у "Приједор путевима" који су због временских неприлика сезону почели три дана прије званичног почетка.

 - Навабили смо 2.000 тона соли, а ускоро ће нам стићи још 1.000 тона.  Имамо и око 7.500 кубика абразива, што је и више него довољно да ваљано обавимо посао - рекао је руководилац радне јединице за одржавање путева у "Приједор путевима" Дарко Радаковић.

Несавјесни возачи

У предузећима која одржавају путеве у РС током зиме кажу да им највеће проблеме стварају несавјесни возачи који у зимском периоду возе са љетним гумама, али и возачи камиона који избјегавају да користе зимску опрему.

- Теретна возила нам задају највеће главобоље, јер возе без опреме, па смо у сталном дослуху са полицијом како их не би пуштали у успоне гдје снијег није потпуно очишћен. У супротном се попријече по средини пута и блокирају саобраћајнице - каже Драган Булошчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана