Пулмолошки дани окупили 250 стручњака

Данијела Стоканић
Пулмолошки дани окупили 250 стручњака

Јахорина - Дводневни стручни скуп под називом "Мајски пулмолошки дани", који је јуче почео на Јахорини, окупио је 250 стручњака из БиХ, региона и Европе.

На 24. по реду скупу, који организује Удружење пулмолога/пнеумофтизиолога РС уз помоћ Клинике за плућне болести Универзитетског клиничког центра РС, љекари из ове и других области, између осталог, презентоваће научне, стручне и ревијалне радове.

Осим тога, планирана је промоција модернијег приступа пулмолошкој науци кроз едукативне радионице, као и мини-симпозијуми које ће подржати фармацеутска компанија.

Предсједник Удружења пулмолога/пнеумофтизиолога РС Мирко Станетић казао је да је скуп окупио много више учесника него ранијих година.

- Први "Мајски пулмолошки дани"у одржани су 1992. године и тада су на овом скупу били само пулмолози, а данас су са нама и дефектолози, кардиолози, торакални хирурзи, патолози, физиолози и други стручњаци из медицине. То доказује да је овај догађај прерастао у озбиљан скуп, који је праћен и међународно признатим часописом "Респиратио" - рекао је Станетић.

Додао је да љекари једино на овом скупу могу да излажу своје оригиналне радове, због чега он и јесте јединствен.

- У вечерњем дијелу скупа биће представљене промјене у смјерницама за лијечење масовних незаразних болести у области пулмологије, а то су опструктивна болест плућа и астма. У свим овим активностима учествоваће еминентни стручњаци из земље и Европе - истакао је Станетић.

Он сматра да ће до 2030. године опструктивна болест плућа, која код болесника изазива гушење и отежано дисање, бити трећи узрок оболијевања и смртности у свијету. То је болест која данас утиче на друга ткива и органе, па се манифестује у облику остеопорозе, слабости срца, губитка тјелесне масе, појаве дијабетеса, осјећај гушења…

- Трећа најчешћа плућна болест је карцином плућа, која убједљиво најчешће погађа мушкарце, а у посљедње вријеме се јавља и код жена - казао је Станетић.

Скуп пулмолога догодине ће бити одржан у Бањалуци.

Мрежа

Годишње кроз Клинику за плућне болести УКЦ РС, кад су у питању малигне болести плућа, прође више од 1.000 људи, док је на годишњем нивоу преживљавање мање од пет одсто.

Захваљујући добро организованој Клиници за плућне болести УКЦ-а и мрежи болничких пулмолошких одјељења и породичне медицине, пулмолошка здравствена заштита доступна је и адекватна у цијелој Српској.

Најчешће плућне болести:

- опструктивна болест плућа

- астма

- карцином плућа

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана