Психички поремећаји муче велики број становника

М. Л.
Психички поремећаји муче велики број становника

Бањалука - Психички поремећаји су међу водећим здравственим проблемима савременог свијета, због чега овим пацијентима треба посветити посебну пажњу, истичу стручњаци.

- У првих шест мјесеци ове године, у Центру за ментално здравље у Дому здравља Бањалука помоћ је затражило 15.339 пацијената. Њих 824 су затражили помоћ први пут, а 28 пацијената упућено је на хоспитализацију - истакла је начелник Центра за ментално здравље неуропсихијатар др Тамара Балабан.

Додала је да је 30 одсто активности Центра усмјерено на превенцију и очување менталног здравља и изван просторија Центра, у школама, мјесним заједницама и домовима за његу старих. Центар у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите РС и ове године обиљежиће Свјетски дан менталног здравља са темом "Достојанство".

- Циљ обиљежавања је ширење поруке како особе са поремећајима у менталном здрављу имају право да живе достојанствено - нагласила је Балабанова.

Из Дома здравља истичу да стручна подршка људима који проживљавају проблеме менталног здравља треба да постане један од највећих јавно-здравствених изазова нашег времена.

- Данас су отворене телефонске линије Центра за ментално здравље за становништво, да би у периоду од 10 до 18 часова могли затражити савјете психијатара, психолога или социјалних радника - рекли су у Дому здравља.

Поводом обиљежавања Свјетског дана менталног здравља, Центар ће сутра на Тргу Крајине у Бањалуци са својим професионалним кадром дијелити савјете и летке, а штићеници Центра изложиће своје радове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана