Прошле године у Бањалуци кажњено више од 1.500 пјешака

nezavisne.com
Прошле године у Бањалуци кажњено више од 1.500 пјешака

Полицајци су прошле године казнили 1.507 пјешака који су прелазили преко улице мимо пјешачког прелаза, потврђено је у Полицијској управи Бањалука.

“Укупан збир казни по основу издатих прекршајних налога пјешацима у нашем граду прошле године износио је 57.620 КМ”, рекли су у ПУ Бањалука.

Истакли су да су пјешаци прелазећи улице мимо пјешачког прелаза прекршили закон и угрозили безбједност саобраћаја.

Грађани не поричу да понекад претрче улицу на мјестима на којима то не би смјели.

“Некад, када журим, претрчим или пређем улицу мимо пјешачког прелаза. Најприје погледам има ли аутомобила са обје стране, а онда брзо пређем улицу, јер немам времена чекати”, признаје двадесетшестогодишњи Александар Т.

Овом младићу, али и осталим грађанима, стручњаци савјетују да буду опрезни, јер то што претрчавањем покушавају да уштеде који секунд, може да их кошта и живота.

“И поред изграђених потходника, пасарела и довољног броја пјешачких прелаза, доста пјешака пређе мимо пјешачког прелаза и тиме узгрожавају своју и туђу безбједност у саобраћају, што је изражено посебно на западном транзиту, и апелујем на све пјешаке да се придржавају обиљежја и поштују закон”, рекао је Миленко Јаћимовић, предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС.

У МУП-у РС, у оквиру својих послова и задатака, спроводе низ превентивно-репресивних активности у циљу подизања свијести код грађана да улице прелазе на пјешачким прелазима.

“Превентивне активности односе се на спровођење акције 'Заштитимо дјецу у саобраћају', у оквиру које се врши едукација најмлађих учесника у саобраћају, као и информисање јавности прије почетка спровођења наложених акција 'однос возач - пјешак', у којима се апелује на грађане да користе обиљежени пјешачки прелаз приликом преласка коловоза”, додали су у Полицијској управи.

Казне

Казна за пјешаке који прелазе преко пјешачког прелаза када је на семафору црвено свјетло је 50 КМ, а прелазак мимо пјешачког прелаза је 40 КМ. У првих седам дана од добијања плаћа се 50% казне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана