Просјечна породица у БиХ мјесечно троши скоро 2.000 марака

Кlix.ba
Просјечна породица у БиХ мјесечно троши скоро 2.000 марака

САРАЈЕВО - Синдикална потрошачка корпа коју је Савез самосталних синдиката Босне и Херцеговине израчунао за октобар 2019. године износи 1.978,91 КМ и за 36,30 КМ је скупља од потрошачке корпе за претходни мјесец.

Просјечна плата исплаћена у Федерацији БиХ за аугуст 2019. износила је 932 КМ (посљедњи податак објављен од стране Федералног завода за статистику) и за осам КМ је нижа од просјечне плате исплаћене у јулу 2019. године. Покривеност синдикалне потрошачке корпе просјечном платом је 47,1 посто.

Приликом израде Синдикалне потрошачке корпе у обзир је узета просјечна плата исплаћена у Федерацији БиХ, те минимални трошкови живота четверочлане породице коју чине двије одрасле особе и два дјетета, од којих је једно у средњешколском, а друго у узрасту основца, саопћено је из Савеза самосталних синдиката БиХ.

Потрошачку корпу чине сљедеће категорије: Прехрана са 41,8 посто, становање и комуналне услуге са 15,7 посто, хигијена и одржавање здравља са 5,7 посто, образовање и култура са 8,6 , одјећа и обућа са 15,2, превоз са седам и одржавање домаћинства са шест посто.

У категорији прехрана кориштене су цијене из три трговачка центра за 82 артикла. Када је ријеч о хигијени и одржавању здравља убројани су трошкови за осам ставки, а за становање и комуналне услуге трошкови за шест ставки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана