Пропусти ставили катанац на три дома за старе

Данијела Стоканић
Пропусти ставили катанац на три дома за старе

Бањалука - Домови за стара лица у Градишци, Лопарама и Добоју ове године су запечаћени и забрањен им је рад, јер се њихово руководство оглушило о примјену закона и стандарда.

Ови домови оглушили су се о инспекцијска рјешења да отклоне утврђене пропусте и поред изречених новчаних казни. Штићеници из ових домова збринути су у друге најближе установе истог типа.

- Већ дуже вријеме у сарадњи и координацији са ресорним министарством предузимамо мјере, корак по корак, како бисмо рад домова за смјештај старијих лица увели у законске оквире, уз обезбјеђење испуњавања прописаних стандарда и норматива - рекли су у Инспекторату, додајући да су резултати већ видљиви, с обзиром на то да је ове години проценат неуредних контрола смањен на 22 одсто, док их је прије двије године било чак 89 одсто.

Прије двије године, истакли су у Инспекторату, рад је забрањен за шест домова и то у Кнежеву, Бањалуци и Прњавору, док су преостала три из Лопара, Градишке и Добоја.

- Већина контролисаних домова за смјештај старијих лица те године није имала рјешење Министарства о испуњености услова у погледу простора, опреме и стручних радника. Осим тога, ни директори нису испуњавали прописане услове за руководиоце установе социјалне заштите, док су радници били без положених стручних испита - објаснили су у Инспекторату.

Директор градишког Центра за социјални рад, чији најстарији штићеници су били смјештени у дом за старе који је затворен, Раде Цумбо истакао је да су прије неколико дана на захтјев здравствене инспекције својих шест штићеника пребацили у другу установу.

- Чим нас је инспекција обавијестила, ми смо у року од 24 часа своје штићенике пребацили у други дом за стара лица у Градишци - рекао је Цумбо.

И у Центру за социјални рад Лопаре су нам потврдили да су добили обавјештење од инспекције да збрину своје штићенике у другу установу.

У РС има око 50 домова за смјештај старијих лица, а Законом о социјалној заштити прописане казне за обављање ове дјелатности без испуњавања прописаних услова износе од 3.000 до 20.000 КМ за правно и од 500 до 2.000 КМ за физичко лице.

Само један инспектор

Да би домови за старе били регистровани, односно отворени, морају испуњавати услове у погледу кадра, опреме и простора, док квалитет његе и услуга које се пружају старим лицима у Српској још нико не контролише. Отежавајућу околност у инспекцијском контролама домова за старе представља чињеница да у РС тренутно ради само један инспектор за социјалну заштиту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана