Пропало 870.877 вакцина

 Mлијана Латиновић
Пропало 870.877 вакцина

БАЊАЛУКА - Више од 870.800 вакцина против вируса корона у Републици Српској пропало је због истека рока, а у домовима здравља истичу да рукав заврне само онај ко путује.

Према подацима Института за јавно здравство РС, од укупно 870.877 вакцина против “ковида”, којима је истекао рок трајања, највише је доза “астра-зенеке” која је у Српску стигла углавном из донација.

Осим тога, пропале су и одређене количине вакцина “спутњик”, “фајзер”, “синовак” и “модерна”.

- Вакцине којима истекне рок трајања уништавају се у складу с Правилником о уништавању медицинског и фармацеутског отпада. Иако вакцине и даље пружају заштиту од тешких облика “ковид” болести, тренутно је мала заинтересованост за вакцинацију - навели су у Институту.

У Дому здравља Приједор кажу да тек ријетки долазе да приме четврту дозу вакцине против короне.

- За прву дозу не пита нико. Имамо седмични распоред имунизације и вакцине су доступне, али заинтересованих нема - рекла је вршилац дужности директора у тој здравственој установи Дијана Ђерић.

Слична ситуација је и у Бијељини.

- Не памтим када смо посљедњи пут дали уопште вакцину против “ковида” изузев понеком пацијенту који се спрема на пут. То и не рачунамо - рекла је директорица бијељинског Дома здравља Данијела Ђукин.

Мање је заинтересованих за имунизацију против короне и на југу Српске.

- Углавном млађи људи који путују изван земље долазе спорадично да приме прву дозу вакцине јер им и даље траже потврде о вакцинацији. Имамо у року вакцине “синофарм” које су на располагању нашим суграђанима - рекла је специјалиста епидемиологије у Дому здравља Требиње Јелена Дурић.

Казала је да су вакцине повлачили у великим количинама на почетку, а касније сходно интересовању.

- Циљ нам је да сада вакцинишемо становништво “спикеваџ ТМ Зеро/Омицрон” бивалентним вакцинама против “ковида” произвођача “Модерна” која је намијењена пацијентима који су претходно примили двије дозе вакцине против короне. Даје се особама од 12 година и старијим - истакла је Дурићева.

Она је оцијенила да је тренутна епидемиолошка ситуација таква да се мали број особа тестира ПЦР тестовима.

- Грађани углавном имају блаже симптоме, рјеђе се јављају љекару, а ако се и тестирају купују кућне антигенске тестове у апотекама, тако да је број обољелих сигурно већи него што ми видимо, али на сву срећу нема пацијената с тешком клиничком сликом - рекла је Дурићева, додајући да је повећан број пацијената с акутним респираторним инфекцијама и обољењима сличним грипу.

Заражени

Према јучерашњем извјештају Института за јавно здравство РС, за три дана вирус корона потврђен је код укупно 24 особе од 266 тестираних. Од посљедица заразе преминуле су двије особе.

До сада је у Српској потврђено укупно 120.519 случајева заразе вирусом корона, док је преминуло укупно 6.607 особа. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана