Промовисано пет књига Слободана Наградића

Срна
Промовисано пет књига Слободана Наградића

Бањалука - У Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске вечерас је промовисано пет нових књига Слободана Наградића.

Ријеч је о дјелима "Стари изазови – нови одговори", "1914. данас", "Босна версус Српска", "Архипелаг јавних ангажмана" и "Социолошко-политиколошке маргиналије", које су резултат Наградићевог рада у посљедњих седам, осам година.


У књизи "1914. данас" се из различтих углова сагледавају Сарајевски атентат, "Млада Босна", посљедице тих догађаја 100 година касније и шта је у Српској урађено поводом те годишњице.

"Стари изазови – нови одговори" говори о проблематици запошљавања, а у "Босна версус Српска" аутор проблематизује политичко стање у БиХ од Дејтона наовамо, али и "шумове" на вези Српска - Србија.

"Архипелаг јавних ангажмана" је необична Наградићева аутобиографија, а у "Социолошко – политиколошким маргиналијама" су његови интервјуи, критички осврти, анализе и колумне, као и социолошко - политичке расправе, попут - треба ли Српска и БиХ да уђу у НАТО.

Професор Ђорђе Вуковић оцијенио је да би заједнички назив ових књига могао да буде "судбина српског народа и његова кључна питања", гдје аутор инсистира на потреби новог родољубља и нове врсте патриотизма у миру.

Професор Жељко Вујадиновић рекао је да се у Наградићевим књигама види сва разносврстност интересовања и научног дјеловања аутора.

"Он је данас један од водећих социолога. Ако је икоме мјесто на факулету да представи шта значи социологија данас онда је то он, јер није уско профилисан научник", рекао је Вујадиновић.

Професор Никола Поплашен истакао је да Наградићеве књиге препоручује свима којима су оне још било какав извор сазнања, радозналости и једне шире, плодне и конструктивне забаве.

О књигама је говорио и професор Милан Благојевић, а организатор промоције је био бањалучки одбор Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" у сарадњи са Народном и универзитетском библиотеком Српске.

Промоцији су присуствовале бројне познате личности из области културе, науке и јавног живота Српске.

Слободан Наградић рођен је 1957. године у Црнчи код Дервенте, а дипломирао је на Филозофском факултету у Сарајеву, студијска група - Филозофија и социологија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана