Промјена занимања за бијег у иностранство

Драгана Келеч
Промјена занимања за бијег у иностранство

Бањалука - Губитак посла и тежак пут до новог многима у Републици Српској био је мотив за преквалификацију, али углавном у струке које им отварају врата запослењу у иностранству.

Велика незапосленост и потражња за одређеним профилима и на домаћем тржишту рада, гдје је неопходна доквалификација, становнике РС тјера на таква рјешења. То најбоље знају у Заводу за образовање одраслих РС, према чијим је евиденцијама у посљедње три године програме образовања одраслих уписало 2.822 полазника.

- Највећи број полазника похађа програме у струкама здравство, економија, право, трговина и саобраћај - кажу у Заводу.

Када су у питању доквалификације у здравству, најпопуларнији су медицински техничари, док су у области саобраћаја, хит возачи и техничари друмског саобраћаја.

У угоститељству највеће интересовање влада за дошколовањем за куваре, угоститељско-кулинарске и туристичке техничаре. Није занемарив број ни оних који желе да стекну диплому техничара електроенергетике и економских техничара.

Предсједник Удружења превозника РС Никола Грбић каже да тренутно у цијелој БиХ није могуће пронаћи квалитетног возача, ма колико да га платите. Разлог је једноставан - сви су отишли преко границе.

- Возачи су постали дефицитарни. Тражени су, али нажалост нигдје их нема, јер су сви побјегли вани - истиче Грбић додајући да су се на такав корак многи одлучили због малих плата.

- Код нас возач тешких камиона мјесечно највише може зарадити 700 марака, док ће у Словенији, Аустрији или Њемачкој за исти посао бити плаћен од 2.000 до 3.000 евра - истакао је Грбић додавши да је преквалификација за возаче тренутно врло популарна.

Иста ситуација је и у здравству. Предсједник Синдиката медицинских сестара и техничара РС Ранко Палачковић каже да наши медицинари већ годинама масовно одлазе. Они који још нису, уче њемачки језик и кују планове за одлазак.

- И они који никада нису сањали да ће бити медицинари сада то желе. Иду на преквалификације, како би се запослили у иностранству - истиче Палачковић.

Главни разлози за одлазак медицинара су, како каже, кашњење плата и генерално лоши услови рада у Српској.

- Здравство је у колапсу. Из тог разлога многи одлазе. Погледајте само огласе наших здравствених установа, који сваки час траже нове раднике. То је због тога што је њихов кадар отишао у иностранство - додаје Палачковић.

Њемачка је од почетка ове године олакшала приступ свом тржишту за грађане БиХ, кажу у Агенцији за рад и запошљавање БиХ, која још од априла 2013. године посредује у запошљавању кандидата за послове његе у тој земљи.

То ради кроз два програма - запошљавање код познатог послодавца и "Triple Win" програма, у који улазе кандидати који немају послодавца.

- Од априла 2013. до краја 2015. године укупно су 1.622 његоватеља отишла радити у Њемачку. Само у прошлој години тај број је био 870 особа и ми очекујемо да и ове године буде на том нивоу - кажу у овој агенцији.

Да је многима медицина приоритет у плановима за будућност, потврђују и подаци да у посљедњих неколико година највише младих бира управо те струке. Уписне квоте премале су у готово свим средњим медицинским школама, али и на факултетима.

Нови програми

У Заводу за образовање одраслих РС кажу да је у току припрема програма оспособљавања за конструктора и моделара мушке и женске одјеће.

- Израда програма образовања одраслих је континуирана и усклађена са захтјевима послодаваца - истичу у Заводу.

Број полазника програма образовања одраслих

2013. - 733

2014. - 957

2015. - 1.132

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана