Производња млијека у сталном порасту

Анита Јанковић-Речевић
Производња млијека у сталном порасту

Бањалука - Мљекарски сектор у Републици Српској константно биљежи раст и упркос смањеном броју музних грла, са домаћих фарми у прва четири мјесеца ове године откупљено је око 1,228 милиона литара млијека више у односу на исти период лани.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да је откуп свјежег млијека у посматраном периоду процентуално порастао за 3,19 одсто, те да су само у јануару ове године краве произвеле 331.000 литара млијека више него у истом мјесецу прошле године.

- У јануару 2018. године са фарми је откупљено 9.485.577 литара млијека, а ове године у истом мјесецу 9.678.586. Слични показатељи настављени су и у наредним мјесецима, па је у марту ове године откупљен 10.452.501 литар млијека, а у априлу 10.327.325 литара, што је, уколико упоредимо са прошлом годином, повећање на мјесечном нивоу за око 350.000 литара - навели су у ресорном министарству.

Додали су да је мљекарски сектор у 2018. години био стабилан, те да статистички показатељи за прва четири мјесеца ове године говоре да ће тај тренд бити настављен.

- Главни разлог смањења броја испоручилаца млијека је укрупњавање производње у мљекарском сектору, односно удруживање малих мљекара у велике, што говори о озбиљнијем приступу самих произвођача, који на овај начин лакше могу да освајају тржиште и тако постају конкурентнији - појаснили су у Министарству пољопривреде.

Истакли су да систем контроле млијека даје значајан допринос да производња буде сигурна и квалитетна.

- Наши контролни асистенти су својим радом у претходна четири мјесеца утврдили да је квалитет млијека према мјерама стандардног квалитета износио 89 одсто - казали су у Министарству пољопривреде.

На фарми Чеде Боројевића из села Тишина код Шамца из године у годину повећава се број грла, а овај вриједни мљекар, који је међу највећим у Српској, истиче да је посао производње млијека тежак, али да се може солидно живјети од те гране пољопривреде.

- Тренутно у производњи имам 150 музних грла и млијеко испоручујем “Млијекопродукту” из Козарске Дубице. Генерално сам задовољан односном са мљекаром јер плаћају на вријеме, али нисам задовољан откупном цијеном млијека која износи 60 фенинга, а оптимална би била 72. Уз ту цијену могли бисмо обезбиједити нормалан ток у производњи - рекао је Боројевић. Додао је да му највеће проблеме задају климатске промјене јер због временских неприлика не може обезбиједити довољне количине кабасте хране за стоку.

 

Подршка

Министарство пољопривреде сточарску производњу у Српској помаже кроз директну подршку подстицајима за текућу производњу, као и кроз дугорочну подршку кроз капитална улагања. Директна подршка сточарској производњи само у прошлој години је износила око 38 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана