Произвођачима зарада испред здравља дјеце

Анита Јанковић-Речевић
Произвођачима зарада испред здравља дјеце

БАЊАЛУКА - Више од половине непрехрамбених производа, попут фенова, свјетиљки и дјечијих ходалица, који су се ове године нашли под лупом инспектора, не испуњавају прописе, а представници потрошача кажу да посебно забрињава што је међу њима доста опасних производа намијењених најмлађима.

У Инспекторату РС кажу да је републичка тржишна инспекција ове године обавила 44 надзора непрехрамбених производа који се прометују на тржишту Српске, у склопу којих су контролисана 43 различита модела производа и то електрични фенови, свјетиљке, дјечије ходалице и столице за храњење, плутајућа помагала и плутајући производи за рекреацију, ручне брусилице и слично. 

- Од 40 узорака, за које су до сада завршене лабораторијске анализе, код 26 типова производа утврђена су различита одступања од прописаних услова. Тако је због неусклађености које се нису могле отклонити, као што су ризик од струјног удара или неадекватна заштитна функција, са тржишта повучено и уништено шест дјечијих столица за храњење, 12 електричних свјетиљки, два фена и 23 плутајућа производа за рекреацију - рекли су у Инспекторату РС и додали да су у случајевима гдје су у питању били административни недостаци, попут непотпуне декларације или  недостатка упутства за употребу, инспектори наложили отклањање истих, након чега су субјекти извршили усклађивање 665 комада производа како би испунили прописане норме.  

Навели су да су тржишни инспектори и прошле године на тржишту затекли значајан број производа који нису испуњавали прописе. 

- Лани је лабораторијски испитан 71 производ, а код 35 модела утврђене су разне врсте недостатака. Због немогућности њиховог отклањања са тржишта је повучено 1.327 комада производа међу којима је било  дјечијих ходалица и оградица, играчака са ласерском диодом, кацига за бициклисте, котураљки, ласерских показивача, продужних каблова за домаћинство, столица за вањску употребу и као и тротинета за дјецу - истакли су у Инспекторату и додали да су 2018. године трговци по налогу инспектора за 2.404 производа извршили усклађивање.

Извршни директор Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић каже да у маси производа који контигентима и вагонима стижу у нашу земљу, увијек буде и оних лошег квалитета који се неопажно провуку, наглашавајући да је забрињавајуће што то често буду производи намијењени дјеци. 

- Често имамо упозорења о повлачењу играчака, дјечијих колица,  тротинета због неисправности. Разлог је тај што су дјеца највећи потрошачи, јер управо њима се купује највише. У тој чињеници многи виде простор за зараду па се тако борећи за тржиште појављују многи непровјерени произвођачи дјечијих играчака и других производа намијењених најмлађима - рекла је Марићева. 

Додала је да потрошачи у Српској морају бити свјеснији, односно да све неправилности на које наиђу обавезно пријаве инспекцији, а не да их занемарују.

- Ако буде више апела и негодовања грађана, неисправних производа ће бити све мање на нашем тржишту. Није довољно да само инспекција одради свој дио посла и потрошачи имају одговорност - рекла је Марићева. 

 

Сарадња

У Инспекторату РС кажу да надлежне инспекције ентитета и Брчко Дистрикта у сарадњи са Агенцијом за надзор над тржиштем БиХ већ годинама уназад врше контроле непрехрамбених производа. 

- На основу Годишњег плана за 2019. планирано је испитивање око 70 различитих модела од 20 различитих група производа као што су играчке са ласерским лампама, тротинети, свјетлосни ланци, заштитне кациге, плутајућа помагала, собне гријалице и други - навели су у Инспекторату РС. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана