Proizvođačima zarada ispred zdravlja djece

Anita Janković-Rečević
Proizvođačima zarada ispred zdravlja djece

BANjALUKA - Više od polovine neprehrambenih proizvoda, poput fenova, svjetiljki i dječijih hodalica, koji su se ove godine našli pod lupom inspektora, ne ispunjavaju propise, a predstavnici potrošača kažu da posebno zabrinjava što je među njima dosta opasnih proizvoda namijenjenih najmlađima.

U Inspektoratu RS kažu da je republička tržišna inspekcija ove godine obavila 44 nadzora neprehrambenih proizvoda koji se prometuju na tržištu Srpske, u sklopu kojih su kontrolisana 43 različita modela proizvoda i to električni fenovi, svjetiljke, dječije hodalice i stolice za hranjenje, plutajuća pomagala i plutajući proizvodi za rekreaciju, ručne brusilice i slično. 

- Od 40 uzoraka, za koje su do sada završene laboratorijske analize, kod 26 tipova proizvoda utvrđena su različita odstupanja od propisanih uslova. Tako je zbog neusklađenosti koje se nisu mogle otkloniti, kao što su rizik od strujnog udara ili neadekvatna zaštitna funkcija, sa tržišta povučeno i uništeno šest dječijih stolica za hranjenje, 12 električnih svjetiljki, dva fena i 23 plutajuća proizvoda za rekreaciju - rekli su u Inspektoratu RS i dodali da su u slučajevima gdje su u pitanju bili administrativni nedostaci, poput nepotpune deklaracije ili  nedostatka uputstva za upotrebu, inspektori naložili otklanjanje istih, nakon čega su subjekti izvršili usklađivanje 665 komada proizvoda kako bi ispunili propisane norme.  

Naveli su da su tržišni inspektori i prošle godine na tržištu zatekli značajan broj proizvoda koji nisu ispunjavali propise. 

- Lani je laboratorijski ispitan 71 proizvod, a kod 35 modela utvrđene su razne vrste nedostataka. Zbog nemogućnosti njihovog otklanjanja sa tržišta je povučeno 1.327 komada proizvoda među kojima je bilo  dječijih hodalica i ogradica, igračaka sa laserskom diodom, kaciga za bicikliste, koturaljki, laserskih pokazivača, produžnih kablova za domaćinstvo, stolica za vanjsku upotrebu i kao i trotineta za djecu - istakli su u Inspektoratu i dodali da su 2018. godine trgovci po nalogu inspektora za 2.404 proizvoda izvršili usklađivanje.

Izvršni direktor Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić kaže da u masi proizvoda koji kontigentima i vagonima stižu u našu zemlju, uvijek bude i onih lošeg kvaliteta koji se neopažno provuku, naglašavajući da je zabrinjavajuće što to često budu proizvodi namijenjeni djeci. 

- Često imamo upozorenja o povlačenju igračaka, dječijih kolica,  trotineta zbog neispravnosti. Razlog je taj što su djeca najveći potrošači, jer upravo njima se kupuje najviše. U toj činjenici mnogi vide prostor za zaradu pa se tako boreći za tržište pojavljuju mnogi neprovjereni proizvođači dječijih igračaka i drugih proizvoda namijenjenih najmlađima - rekla je Marićeva. 

Dodala je da potrošači u Srpskoj moraju biti svjesniji, odnosno da sve nepravilnosti na koje naiđu obavezno prijave inspekciji, a ne da ih zanemaruju.

- Ako bude više apela i negodovanja građana, neispravnih proizvoda će biti sve manje na našem tržištu. Nije dovoljno da samo inspekcija odradi svoj dio posla i potrošači imaju odgovornost - rekla je Marićeva. 

 

Saradnja

U Inspektoratu RS kažu da nadležne inspekcije entiteta i Brčko Distrikta u saradnji sa Agencijom za nadzor nad tržištem BiH već godinama unazad vrše kontrole neprehrambenih proizvoda. 

- Na osnovu Godišnjeg plana za 2019. planirano je ispitivanje oko 70 različitih modela od 20 različitih grupa proizvoda kao što su igračke sa laserskim lampama, trotineti, svjetlosni lanci, zaštitne kacige, plutajuća pomagala, sobne grijalice i drugi - naveli su u Inspektoratu RS. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana