Примопредаја активности деминирања у Петрову и Лукавцу

Aгенције
Примопредаја активности деминирања у Петрову и Лукавцу

Петрово - У општинама Лукавац у Федерацији БиХ и Петрово у Републици Српској данас је обављена завршна примопредаја активности деминирања којој је присуствовао амбасадор Јапана у БиХ Хидео Јамазаки.

У 2011. години Влада Јапана је донирала 350.000 евра за деминирање и техничко извиђање у опшинама Лукавац и Петрово у којима је очишћена површина од 383.000 метара квадратних.

Јамазаки је изјавио Срни да су му представници ових општина рекли да је ово подручје још међу најзагађенијима, јер је у протеклом рату било на линији разграничења.

"Надам се да ће Влада Јапана и у будућности наставити да подржава пројекте деминирања и да ће допринијети процесу помирења у БиХ," рекао је амбасадор Јапана.

Помоћник начелника општине Лукавац Амир Сејдиновић истакао је да су пројекти деминирања значајни за пет општина у долини Спрече и да ће помоћи да живот људи на овом шподручју буде много квалитетнији.

Начелник општине Петрово Озрен Петковић оцијенио је да ситуација још није добра и да ова општина има проблема са минама поред корита ријеке Спрече и у висинским дијеловима, на граници са федералном општином Лукавац.

Посредством Међународног фонда за деминирање и помоћ жртвама мина, у БиХ је реализовано више од 178.000.000 долара донаторских средстава и очишћено је више од 67.000.000 метара квадратних минских поља.

Руководилац Канцеларије овог фонда у БиХ Грегор Санчанин изјавио је да за сада постоји национални нацрт уклањања мина у БиХ до 2019. године и да ће ова организација помоћи тај проицес заједно са донаторима.

Стручни сарадник за локални еколошки развој у општини Петрово Владо Симић прецизирао је да је укупна површина минираног простора у општини Петрово преко 2.000.000 метара квадратних и да представљају ограничавајући фактор за развој привреде, пољопривреде и туризма, али и опасност за грађане.

За противминске акције и помоћ жртвама мина, Јапан је од 1998. године у БиХ донирао 13.000.000 евра. Од 2010. до 2012. године Јапан је финансирао чишћење мина са око 1.000.000 метара квадратних у општинама Грачаница, Петрово, Лукавац, Велика Кладуша и Бихаћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана