Примјетан раст насиља над женама: Батине и ударци у сјени пандемије

Анита Јанковић Речевић
Примјетан раст насиља над женама: Батине и ударци у сјени пандемије

БАЊАЛУКА - Ограничено кретање и затварање породица у домове током пандемије вируса корона допринијело је значајном порасту насиља над женама у Републици Српској о чему свједочи повећан број захтјева за смјештај у сигурне куће, као и позива на СОС телефон.

Паклу породичног насиља сваке године у Српској изложено је на стотине жена, а да је кризна ситуација коју је изазвао вирус корона и те како повећала бројке тврде у организацијама које пружају заштиту женама жртвама. 

Стручни сарадник у Удружењу грађана “Будућност” под чијим окриљем је сигурна кућа у Модричи, Гордана Видовић каже да је током априла број позива на СОС телефон повећан за око 30 одсто у односу на исти мјесец лани.

- Током априла смо имали и седам захтјева за смјештај у сигурну кућу гдје тренутно борави 16 особа, док иначе у просјеку имамо седам-осам особа што говори о томе колико је насиље повећано. Многи су остали без посла што је повећало фрустрације, а ту је и нервоза због затворености и дошло је до ескалације - прича Видовићева и додаје да ће стварне размјере насиља за вријеме пандемије изаћи на свјетлост дана у наредним седмицама јер многе жене нису имале могућност да пријаве насилника.

Фондација “Удружене жене” која управља бањалучком сигурном кућом на самом почетку пандемије упозорила је да ће мјере о социјалној изолацији, нарочито жена које су и раније биле изложене тортури, утицати на повећање насиља, што се и обистинило.

- У марту нисмо забиљежили раст пријављених случајева насиља и то нас је посебно забринуло јер нам је показало да жене нису у могућности да пријаве насиље с обзиром на то да су затворене са насилником 24 часа. У другој половини априла дошло је до повећања и забиљежили смо десет одсто више позива на СОС телефон 1264, а стигло нам је и пет захтјева за збрињавање жртва у сигурну кућу што је знатно више него иначе. То су индикатори који указују да је дошло до повећања насиља над женама - каже координаторка бањалучке сигурне куће Амела Башић Томић.  Она истиче да због ванредних околности и смањења контаката нису могли удовољити свим пристиглим захтјевима, што је такође још једна од негативности коју је пандемија са собом донијела.

- За збрињавање у сигурну кућу, када су на снази биле најригорозније мјере, било је неопходно обезбиједити изолацијски простор за који нисмо имали техничких могућности, па су четири случаја ријешена на друге начине, а ми смо позитивно одговорили на један захтјев и тренутно имамо 15 корисника - истакла је Башић Томић и додала да је насиље над женама у Српској честа појава због патријархалног окружења у којем преовладава мишљење да је породично насиље приватна ствар.

Пуне руке посла имали су и организација “Лара” из Бијељине.

- Како је епидемија одмицала наш СОС телефон је звонио све чешће с тим да нису сви позиви били због пријаве насиља. Компликује се ситуација у вези са виђањем дјеце у разведеним браковима. Имамо доста захтјева за правну помоћ - истакла је директорица фондације “Лара” Радмила Жигић. 

У МУП-у РС истичу да су за првих шест дана маја регистровали десет кривичних дјела “насиље у породици или породичној заједници”, као и три прекршаја по Закону о заштити од насиља у породици.

- У прва три мјесеца ове години пријављено је 259 случајева насиља у породици, од којих је 114 кривичних дјела, 106 прекршаја и 39 случајева у којима се тужилац након пријављеног догађаја још није изјаснио да ли је ријеч о кривичном дјелу или прекршају - навели су у МУП-у РС.

Невидљива категорија

Амела Башић Томић каже да је криза изазвана вирусом корона и те како погодила и жене које су у претходном периоду биле смјештене у сигурним кућама, жене које су се охрабриле и започеле самосталан живот са дјецом.

- Такве жене, поготово оне које су боравиле у сигурним кућама посљедње двије године и које нису имале стални радни однос, су остале без посла. Те жене су сада у веома тешкој ситуацији јер већина њих нема регулисано стамбено питање нити питање алиментације. Оне су невидљива категорија у друштву и нису препознате као група којој је неопходна помоћ - рекла је Башић Томић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана