Прикупљање новца за обољелу дјецу од 1. јануара

Данијела Стоканић
Прикупљање новца за обољелу дјецу од 1. јануара

Бањалука - Лијечење малишана, чији су једини спас операција или терапије у некој од свјетских клиника, од нове године ће бити много лакше и брже, јер 1. јануара почиње прилив новца у Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, који је јуче добио и Управни одбор.

Влада РС јуче је именовала 15 вршилаца дужности чланова Управног одбора Фонда солидарности, који ће, између осталог, пратити трошење новца.

Према ријечима министара здравља и социјалне заштите РС Драгана Богданића, они ће тај посао обављати волонтерски.

- У наредном периоду изабраћемо и стручне комисије, које ће бити добро припремљене, јер ће опредјељивати даље лијечење. На тим пословима биће ангажовани еминентни стручњаци - рекао је Богданић.

Када је ријеч о Управном одбору, додао је Богданић, трудили су се да обухвате цјелокупно подручје Српске.

- С обзиром на то да они неће примати надокнаду, изабрали смо оне који могу сами да сносе трошкове пута који неће бити мали - казао је Богданић.

У Фонду здравственог осигурања РС су истакли да ће новац из Фонда солидарности бити додјељиван за дијагностику и лијечење обољења за које није могуће обезбиједити одговарајућу здравствену услугу у РС и за које ФЗО РС није у могућности да обезбиједи цјелокупна средства из својих извора.

- И Фонд здравства финансира лијечење у иностранству, али само када оно није могуће у установама Српске нити у установама изван РС са којима имамо уговор, најчешће у износу од 30 одсто - казали су у Фонду здравства.

Додали су да је Законом о Фонду солидарности предвиђено да стручне, административно-техничке и друге послове за потребе Фонда солидарности и његовог УО обавља Фонд здравственог осигурања.

- Захтјев за додјелу новца из Фонда солидарности упућиваће се нама са назнаком „За Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству“ - објаснили су у ФЗО РС.

Неопходне информације и преглед прикупљених средстава, као и мјесечни извјештај Фонда солидарности о укупно прикупљеним и распоређеним средствима биће доступне на интернет страници ФЗО РС.

Потпредсједник Уније удружења послодаваца РС Дејан Мијић каже да послодавци подржавају формирање Фонда солидарности, али постоји, како каже, неколико нејасноћа, као и различитих тумачења.

- Иако још не постоји рачун за уплату новца у Фонд солидарности, у Пореској управи РС и Удружењу рачуновођа сматрају да, с обзиром на то да је Закон о фонду солидарности ступио на снагу, новембарска плата треба да буде умањена за 0,25 одсто, што је и урађено. Сад не знамо на који рачун да уплатимо тај новац - казао је Мијић.

Додао је да с обзиром на то да се ради о добровољном доприносу, радницима, којима је плата већ умањена, није дата прилика да се изјасне да ли се слажу са тим, јер је захтјев за ослобађање требало да буде поднесен УО Фонда, а он је тек јуче формиран.

Вршилац дужности директора Фонда солидарности Јасминка Вучковић је истакла да ће више информација о жиро-рачуну, као и инструкцијама за уплату новца и изјашњавање радника имати наредних дана.

Издвајања

Фонд солидарности биће спас за обољеле до 18 година. За ове намјене из буџета РС биће издвајано 0,025 одсто од остварених пореских и непореских прихода у претходној финансијској години умањених за износ доприноса за социјално осигурање, а исти проценат од прихода издвајаће и локалне заједнице. Становници, који то буду жељели, мјесечно ће издвајати 0,25 одсто нето плате, а новац ће моћи бити уплаћен и директно у фонд. Посебан допринос за солидарност иде на терет буџетских корисника, јавних предузећа, установа, органа управе, управних организација у износу од пет одсто цијене купљеног службеног аутомобила, осим возила МУП-а и здравствених установа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана