Прихватни центри за мигранте под истрагом

nezavisne.com
Прихватни центри за мигранте под истрагом

Бихаћ - Тужилаштво Унско-санског кантона покренуло је ових дана истрагу о утврђивању евентуалних незаконитости у вези са издавањем дозвола о формирању прихватних центара за мигранте у Бихаћу.

Ову информацију су потврдили у овој правосудној институцији, те истакли како је у току саслушање свједока и прикупљање неопходних доказа који су везани за овај случај. Градски вијећник Сеј Рамић потврдио је како је добио позив Тужилаштва УСК да у својству свједока буде саслушан у вези с овим предметом.

“Као вијећник сам позван од кантоналног тужиоца Аднана Тулића да дам исказ о сазнањима у вези са формирањем миграционих центара на простору града. Како ми је речено, Тужилаштво је по службеној дужности формирало предмет у вези с издавањем дозвола за миграционе центре у Бихаћу. С обзиром на то да имамо огромно повјерење у њихов рад, одазваћу се позиву и рећи све што знам”, казао је Рамић. Иначе, овај градски вијећник је у протеклом периоду у више наврата оптуживао градоначелника Бихаћа Шухрета Фазлића да је без одобрења Градског вијећа дозволио да се у Ђачком дому смјесте мигранти и да се у том објекту формира прихватни центар за њих.

Такођер, према његовим ријечима, инспекцијска служба, која је у ингеренцији градоначелника и градске управе, није извршила преглед просторија творнице “Бира” и пренамјену тог објекта у прихватни центар за мигранте.

“Више пута сам тражио писмене одговоре на ова питања, а градоначелник Фазлић је сваки пут усмено рекао да одговара кривично и политички. Успут, Ђачки дом нема никаквих дозвола да буде прихватни центар”, тврди Рамић.

Фазлић, међутим, тврди како је одређивањем локација за смјештај миграната избјегнут много већи проблем.

“Јесмо ли већ заборавили да су се прошле године у ово доба они једноставно појавили пред Педагошким факултетом, у градском парку и згради Дома пензионера и да нам је циљ био само да их макнемо с улица? Од тада траје наша борба да државне институције почну радити свој посао, у првом реду Министарство сигурности БиХ унутар којег је Служба за послове са странцима, те Гранична служба”, истакао је Фазлић. Према његовим ријечима, Бихаћ више није сигурно мјесто, а полиција УСК није довољно капацитирана да осигура потпуну безбједност грађана и имовине.

“Постоје неадекватни и несретно лоцирани привремени смјештаји, како мигранти не би боравили на јавним и приватним површинама. Бихаћ не посједује баш никакву имовину искористиву за привремени смјештај миграната и избјеглица”, каже Фазлић.

Он је додао како сви дежурни критичари могу понудити конкретна рјешења за смјештај миграната већ на тематској сједници Градског вијећа Бихаћа о мигрантској кризи, која је заказана за наредни четвртак.

Иначе, премијер УСК Мустафа Ружнић недавно је изјавио како Влада ради на изналажењу адекватне локације изван урбаног подручја, гдје би требало да буду измјештени сви мигранти који тренутно бораве у Бихаћу и Великој Кладуши.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана