Превенцијом спасено на стотине живота

Драгана Келеч
Превенцијом спасено на стотине живота

Бањалука - Смртност од можданог удара у Републици Српској данас је готово двоструко мања него прије пет година, а ти позитивни резултати остварени су захваљујући пројекту "Превенција можданог удара", чија је реализација спасила на стотине живота.

Специјалиста неурологије, шеф катедре за неурологију Медицинског факултета у Бањалуци и шеф Одјељења за цереброваскуларне болести Клиничког центра Бањалука др Владо Ђајић каже да је прије пет-шест година од можданог удара само на подручју Бањалуке годишње умирало око 450 људи. Он је напоменуо да је од 2011. године, када је почела превенција можданог удара, та смртност опала на 239.

Ђајић, који је и главни менаџер овог пројекта, истиче да захваљујући превентивним прегледима само у Бањалуци од 150 до 200 мање људи годишње сада умире од можданог удара него ранијих година.

- Осим у Бањалуци, увелико је смањена смртност од можданог удара и у Градишци, Приједору, Требињу и другим општинама - каже Ђајић.

Према Ђајићевим ријечима, у првом дијелу ове године превенција можданог удара рађена је у општинама источног дијела РС, гдје је бесплатно прегледано 3.000 људи, док је сада у току превенција на подручју Крајине, која ће трајати до Нове године.

- Сви заинтересовани становници Бањалуке, Приједора, Градишке, Српца и осталих крајишких општина могу доћи на бесплатне прегледе, тако што ће се наручити на број 066/408-408 и на вријеме провјерити своје здравствено стање - поручио је Ђајић.

А колико је ријеч о изузетно успјешном пројекту превенције можданог удара, најбоље говоре подаци да је у оквиру њега до сада урађено близу 25.000 прегледа.

- Послије свих тих прегледа, неколико стотина људи упућено је на операције, око 10.000 добило је адекватне лијекове, а у више од 1.000 случајева открили смо промјене на штитним жлијездама - од најтежих обољења, тумора и циста, за које пацијенти нису ни знали да имају - истакао је Ђајић.

Доказано је да мождани удар добијају чешће особе које имају факторе ризика за настанак можданог удара, а то су повишен крвни притисак, шећерна болест, срчане болести, повишени липиди у крви, пушачи, гојазне особе, оне које су у породици имале мождани удар и које су изложене стресу. Код њих се препоручује рано откривање патолошких промјена на крвним судовима главе и врата, чији третман може довести до спречавања настанка можданог удара.

- Сви који имају бар један од ових фактора ризика требало би да се пријаве за ове прегледе и превентивно преконтролишу своје здравље - савјетује Ђајић.

Подршка предсједника РС

Пројекат "Превенција можданог удара" подржао је предсједник РС Милорад Додик, а свој допринос дали су и из Министарства здравља и Фонда здравственог осигурања РС.

- По причи пацијената и свих који су учествовали у пројекту, ово је једна од најпозитивнијих ствари која се десила у Српској. Еминентни стручњаци ишли су у најдаље општине у РС, носећи са собом опрему и обављајући превентивне прегледе, који су многима тако спасили животе - казао је Владо Ђајић.

Захваљујући подршци предсједника РС и надлежних институција Ђајић каже и да је ниво здравствене заштите унапријеђен овим пројектом.

- Задовољни смо што смо великом броју становника скренули пажњу на тежину можданог удара, посљедицама које оставља на пацијента и цијелу његову породицу, као и значај превенције - нагласио је Ђајић.

Мале цвебе:

Фактори ризика за настанак можданог удара су:

- повишен крвни притисак,

- шећерна болест,

- срчане болести,

- повишени липиди у крви,

- пушачи, гојазне особе,

- особе које су у породици имале мождани удар и

- људи изложену стресу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана