Прегледи за предшколце се не наплаћују

nezavisne.com
Прегледи за предшколце се не наплаћују

Бањалука - Здравствене установе у РС не треба да наплаћују прегледе дјеце која треба да крену у вртић, јер су дјеца до 15 година ослобођења плаћања, саопштили су из Фонда здравственог осигурања РС.

"Уколико нека здравствена установа, која има уговор с Фондом, наплати преглед који је дјеци неопходан ради уписа у вртић, родитељи имају могућност да поднесу у надлежној пословници Фонда захтјев за рефундацију трошкова", кажу у Фонду.

Приликом подношења захтјева за рефундацију трошкова неопходно је приложити оригиналан рачун, медицинску документацију, као и број рачуна на који се може уплатити новац у случају одобравања рефундације.

Из ове установе подсјећају да је Законом о здравственом осигурању РС регулисано да обавезно здравствено осигурање не покрива здравствене прегледе ради запошљавања, уписа у средње и више школе, факултете и курсеве, добијања увјерења за возачку дозволу, за судске и друге спорове и у другим случајевима када се прегледи не обављају с циљем здравствене заштите.

"У Закону о здравственом осигурању се не наводи да се прегледи дјеце ради уписа у предшколске установе не сматрају здравственом заштитом, што није случај са другим здравственим прегледима који се врше у сврху запошљавања, возачке дозволе, уписа у средње и више школе и слично", речено је у Фонду.

Осим приликом уписа у редовни предшколски програм, поједине предшколске установе траже љекарско увјерење и за похађање припремног програма за будуће првачиће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана