Преглед код гинеколога чекају мјесецима

Данијела Стоканић
Преглед код гинеколога чекају мјесецима

Бањалука - На посјету гинекологу у појединим домовима здравља у РС пацијенти чекају и по неколико мјесеци, због чега се многи, и поред готово бесплатног прегледа, одлучују да мишљење љекара потраже у приватним ординацијама.

На термин за преглед код гинеколога далеко највише чекају Бањалучанке иако Дом здравља у граду на Врбасу у односу на остале у РС има највише запослених гинеколога.

Пацијенткиња Јелена М. обратила се редакцији "Гласа Српске" како би указала на овај вишегодишњи проблем. Она је испричала да је прије неколико дана отишла у Дом здравља како би се наручила на преглед код гинеколога, али није ни сањала да ће на ред доћи тек крајем октобра.

- Раније сам имала здравствених проблема па сам из предострожности одлучила да одем на преглед. Медицинска сестра на шалтеру за гинекологију рекла је да код мог љекара нема слободног термина прије 22. октобра. Остала сам у шоку, јер до тада "ко жив, ко мртав" - рекла је Јелена М.

Додала је да су као образложење навели то што су превелике гужве код гинеколога, те да, између осталог, доктор два дана у седмици ради у Поликлиници, а осталим данима у Клиничком центру на Паприковцу.

- На крају сам отишла у једну приватну клинику и све одрадила за мање од сат. Јесте да ме преглед коштао 80 марака, али сам то бар обавила - казала је Јелена.

Милева Јокић, коју смо затекли у бањалучком Дому здравља, каже да је дошла да закаже преглед код гинеколога за своју болесну мајку. 

- Прво сам питала за термин код њеног гинеколога, међутим, рекоше ми да је заузет до почетка октобра. Онда сам тражила хитан преглед код било којег гинеколога у овој установи, јер мајка је много стара и болесна, да би рекли да је први слободан термин код другог љекара тек 26. августа - испричала је забринута Јокићева.

Једино оволико дуго на термин не чакају труднице, али зато се, како кажу, начекају у чекаоници, јер по десет жена буде заказано у исто вријеме. 

У бањалучком Дому здравља, гдје је запослено осам гинеколога, а три доктора су на специјализацији, регистрована су 46.423 пацијента.

-  Просјечан број прегледа по гинекологу је 25 дневно, што је више од стандарда и норматива и што је максималан број жена које се могу прегледати у току радног дана - рекли су у овом дому здравља, додајући да се код појединих гинеколога на преглед чека од десет дана, а код других до два мјесеца.

Истакли су да хитне случајеве примају одмах без наручивања, те да ниједан гинеколог из ове установе не ради у Клиничком центру.

Колико Приједорчанке чекају на преглед, нисмо успјели да сазнамо јер у приједорском Дому здравља кажу да су оба гинеколога, колико их је и запослено, на годишњем одмору до идуће седмице. Додали су да о прегледима и слободним терминима не могу ништа рећи док се љекари не врате на посао.

На преглед у Дому здравља Бијељина, гдје су запослена четири гинеколога, чека се, кажу, до три дана. Слична ситуација је и у Требињу гдје се чека највише четири дана. Начелник Службе за гинекологију и акушерство у добојском Дому здравља Младен Благојевић каже да тренутно нема великих гужви па ни потребе за заказивањем прегледа.

- Сви пацијенти који дођу на преглед у року од највише пола сата буду примљени. На три љекара, колико их ради код нас, регистровано је 24.769 жена - рекао је Благојевић.

Гужве за преглед уочене су и у другим домовима здравља у РС, посебно у сезони годишњих одмора.

"Крадљивци термина"

Иако су гинеколошки преглед чекали мјесецима, многи пацијенти одлучујући да се не појаве код љекара умањују шансе другим пацијентима који су потенцијално здравствено много угроженији. Тачније, не долазећи на свој преглед, грађанин је "украо" валидан термин другом који би се у заказано вријеме појавио на прегледу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана