Представљена књига Радоја Тасића Манастирске приче

Срна
Представљена књига Радоја Тасића Манастирске приче

Вишеград - У Вишеграду је вечерас представљена књига "Манастирске приче" аутора Радоја Тасића, која је својеврсна хришћанска читанка - едукативна, забавна и оплемењујућа.

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" из Вишеграда Данка Митровић рекла је да је ријеч о збирци слојевитих и комплексних манастирских прича.


"Историографски значај ових прича је неспоран, али је њихова суштинска вриједност много већа. Детаљи из живота српских владара, истине о манастирским реликвијама, Божијим промислима и чудноватим оздрављењима и усрећењима, упознавање са припадницима монашког реда, трпељивим, племенитим и благим, прошириће наше спознаје и обогатити нашу душу", истакла је Митровићева.

Она је додала да је ово књига која учи и опомиње да о властитој религији, а тако и о себи самима, знамо веома мало или скоро ништа.

Митровићева је рекла да су религија и религиозност свеприсутни у народу коме припада, а да су такви и у пишчевом штиву.

Аутор књиге Радоје Тасић рекао је да су у књизи текстови који су настали приликом снимања репортажа "Записи поред пута".

"Избор је био да се говори о српским православним светињама, првенствено о манастирима, затим о знаменитим црквама, а посебно о црквама брвнарама и о необичним догађајима у вези са тим светињама", нагласио је Тасић.

Он је рекао да се на крају књиге налази неколико занимљивих прича насталих када су камере угашене, као што су "Осмијех владике Николаја" и "Рађање цркве брвнаре".

У оквиру промоције приказан је документарни филм о манастирима који се помињу у књизи под називом "Светињама у походе".

Књигу су објавили Издавачка кућа Митрополије дабробосанске "Дабар" и Српско соколско друштво "Соко" из Добруна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана