Представљен пројекат "Челенџ ту чејнџ"

Srna
Представљен пројекат "Челенџ ту чејнџ"

ДОБОЈ - Програм "Челенџ ту чејнџ" о додјели бесповратних средстава субјектима који имају иновативне пословне идеје, а чији је циљ смањење незапослености и повећање конкуретности, представљен је данас у Добоју.

Представник Развојне агенције Републике Српске Мићо Станојевић рекао је новинарима да је ријеч о петом и посљедњем јавном позиву овог програма, чији фонд износи 750.000 евра.

Станојевић је објаснио да се позив односи на пословне субјекте чије је сједиште у БиХ или Шведској који имају иновативне пословне идеје, производе или услуге које могу довести до смањења незапослености, повећања конкурентности и одрживог друштвено-економског развоја у БиХ.

"Максималан износ грант средстава доступан за стартап предузећа, која су регистрована од шест до 24 мјесеца, износи 10.000 евра, а за микро, мала и средња предузећа која имају до 250 запослених 30.000 евра, с тим да морају обезбиједити и властито учешће од минимално 50 одсто", рекао је Станојевић.

Он је навео да пројекат траје годину дана, а апликанти се пријављују онлајн (www.c2c.ba) и могу то учинити до 24. марта. Станојевић је подсјетио да је у претходна четири јавна позива по овом програму пријављено 2.700 апликација, од чега је реализовано 110 уговора у износу од 2.500.000 евра. "У припреми је још 38 уговора са 844.000 евра. У Републици Српској је уговорено 39 корисника гранта, за које је издвојено 896.000 евра", изјавио је Станојевић.

Он је рекао да су грантови обезбијеђени кроз програм који спроводе Развојна агенција Републике Српске и Сарајевска регионална развојна агенција (СЕРДА), а финансијски подржава Шведска агенција за међународни развој и сарадњу /Сида/. Замјеник градоначелника Добоја Владо Благојевић рекао је да Градска управа у пројекту не учествује финансијски, већ апликантима пружа логистичку подршку преко Градске развојне агенције.

Директор добојске Градске развојне агенције Александар Гогановић навео је да су три добојска предузећа, " М- плус", "Оморика пет" и "Вишт", у претходна четири јавна позива успјела да добију по 30.000 евра бесповратних средстава.

Представник предузећа за производњу плочастог намјештаја "Елит" из Добоја Златко Станковић заинтересован је за учешће у програму, а у сарадњи са фирмом из Србије се баве производњом столића за тржиште Србије, Хрватске и Словеније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана