Празнична атмосфера у Дому “Рада Врањешевић”: Највећа породица заједно за Нову годину

nezavisne.com
Празнична атмосфера у Дому “Рада Врањешевић”: Највећа породица заједно за Нову годину

Бањалука - Посљедњи дани у старој и први у новој години предодређени су за празнике који се прослављају у кругу породице и најближих.

Тако је и у једној од највећих породица у Републици Српској, која борави у Дому “Рада Врањешевић” у Бањалуци, гдје влада права празнична атмосфера како међу штићеницима, тако и међу запосленима.

Према ријечима Ненада Талића, замјеника директора у овој установи, један одређени број дјеце је у Италији, гдје ће провести зимски распуст, један мањи дио је код сродника, док ће највећи дио њих Нову годину дочекати у овом дому.

Каже како је празнични дух обузео и друштвено одговорне компаније, које су у овом периоду осјетљиве те чешће долазе у овај дом и више га посјећују, доносе поклоне дјеци и тако им показују да нису заборављена.

“Сваке године се трудимо да сви узрасти осјете радост празника. За Нову годину биће организовани дружење и свечана вечера уз пригодан програм, као и томбола са вриједним наградама. То бисмо тешко могли организовати да нема спонзора. Ове године нам се јавило предузеће 'Еко-топлане', које је одлучило да нам финансијски помогне, а ја им у име нашег дома захваљујем”, казао је Талић.

У овом предузећу су кратко поручили како су ове године донијели одлуку да не штампају рекламни материјал, те да новац који би потрошили у ту сврху дају онима којима је најпотребнији.

Иначе, дом је препознатљив по томе што обиљежава и православне и католичке и исламске празнике с обзиром на то да су штићеници различитих вјера.

У Управи кажу како дјеца нису ускраћена за било шта што имају њихови вршњаци напољу, чак супротно - институција им често обезбиједи оне ствари које многи родитељи не могу својој дјеци.

“Дјеца у нашем дому немају ниједан болестан зуб јер имамо двије приватне стоматолошке ординације које су на услузи 24 сата. Тако, на примјер, израђују протезе због којих родитељи дижу кредите. Сва дјеца у дому имају ваншколске и друштвене активности. Посјећују позориште, биоскоп, а омогућено им је и да иду на спортске секције. Не може се десити да немају копачке, рукавице или неки други дио опреме. Не прође година а да дјеца бар једном не оду на море, а често буду организована и зимовања, излети и слично”, каже Талић.

 

Додаје како захваљујући Влади РС, ресорном министарству, локалним заједницама и донаторима и спонзорима дјеци не фали ништа осим породичног дома, али да се сви запослени труде да дјеца то у што мањој мјери осјете.

Дом за дјецу и омладину без родитељског старања “Рада Врањешевић” има укупно 80 штићеника од најмањег узраста до студената, међу којима је и једна мајка са дјететом у мајчинском дому.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана