Поскупљује струја

Ратомир Мијановић
Поскупљује струја

Требиње - "Електропривреда РС" најавила је поскупљење струје наводећи да са тренутним цијенама не могу нормално пословати и остваривати план производње.

Генерални директор "Електропривреде РС" Бранислава Милекић рекла је након јучерашњег састанка са министром привреде, енергетике и рударства РС Петром Ђокићем да је поскупљење струје нужно.

- Производна предузећа, а посебно термоелектране, са постојећим цијенама не могу остварити план производње - истакла је Милекићева.

Она је казала да "Електропривреда РС" разматра могућности за рационализацију трошкова како би се што даље одгодило поскупљење струје и како би повећање цијене било сведено на минимум.

-  Захтјеви производних предузећа и дистрибуција су потпуно оправдани и већ одавно је зрела ситуација да дође до поскупљења струје - истакла је Милекићева.

Она је подсјетила да је "Електропривреда РС" у прошлогодишњим поплавама претрпјела штету од 68 милиона марака, која је санирана из властитих средстава.

- Експлоатација руде у Гацку се одвија у тешким околностима, што поскупљује цијену руде. Одређене тешкоће имала је и Термоелектрана 'Угљевик', гдје је ремонт продужен за 32 дана, што се одразило и на производњу струје и финансијски резултат. Консолидовани финансијски резултат "Електропривреде РС" биће, ипак, позитиван. Нећемо имати велику добит, али ћемо је макар симболично остварити - рекла је Милекићева.

Ђокић је рекао да ће бити учињено све да буду рационализовани трошкови у свим организационим јединицама "Електропривреде РС".

- Повећање цијене електричне енергије, ако до њега дође, биће минимално и неће угрозити позицију 'Електропривреде РС' као најјефтинијег снабдјевача струјом у региону - рекао је Ђокић.

Он је истакао да Влада не бјежи од одговорности за лоше резултате "Електропривреде РС" у прошлој години.

- Повећање цијене струје не сматрамо великим проблемом ако је оно оправдано, али ако ћемо цијеном електричне енергије покривати све оно што није добро у систему наравно да ћу и сам бити против тога - рекао је Ђокић.

Из Регулаторне комисије за енергетику РС је саопштено да још нису примили ниједан захтјев за промјену цијене електричне енергије, односно за покретање тарифног поступка. Без сагласности Комисије не може доћи до поскупљења струје.

Предсједник Покрета потрошача РС Драгутин Бошковић рекао је да је најављено поскупљење струје лоша вијест и нови удар на стандард грађана.

- Свако поскупљење вуче на доље стандард грађана. То се посебно односи на струју, која као енергент учествује у многим другим производима и неопходна је у свим сегментима живота - истакао је Бошковић.

Запошљавање

На питање да ли је на пословање електропривредних предузећа утицало и прекомјерно запошљавање, Бранислава Милекић је рекла да је "Електропривреда РС" као јавно предузеће морала да преузме дио друштвене одговорности у околностима велике незапослености.

- Запослили смо одређен број људи, прије свега, из категорије породица погинулих бораца и социјално угрожених. Негдје је можда дошло и до грешке, што ће морати да се испегла природним одласком људи у пензију или на неки други начин - казала је Милекићева.

 

Садашње цијене струје (КМ/kWh)

Домаћинства

ЉЕТНА СЕЗОНА

једнотарифно бројило - 0,0902

двотарифно бројило - 0,0541 и 0,1083

ЗИМСКА СЕЗОНА

једнотарифно бројило - 0,1172

двотарифно бројило - 0,0705 и 0,1410

 

Предузећа

ЉЕТНА СЕЗОНА

једнотарифно бројило - 0,1317

двотарифно бројило - 0,0793 и 0,1585

ЗИМСКА СЕЗОНА

једнотарифно бројило - 0,1712

двотарифно бројило - 0,1030 и 0,2061

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана