Посао татама дражи од мијењања пелена

Милијана Латиновић
Посао татама дражи од мијењања пелена

Бањалука - Брига о беби у њеним првим мјесецима живота и даље је баук за велику већину очева у Републици Српској, а право на породиљско боловање од почетка ове године искористило је тек њих 14.

Иако се на западу родитељи одавно надопуњују када је ријеч о бризи о беби, па је породиљско за очеве уобичајена ствар, код нас је ситуација знатно другачија. Законом је у РС прописано да отац и мајка породиљско одсуство могу користити равноправно, с тим да је обавезно да прва два мјесеца са бебом проведе мајка.

- Од укупно 1.975 рјешења за породиљско одсуство у овој години, само 14 се односило на очеве. Отац након прва два мјесеца може наставити да води бригу о дјетету до истека предвиђеног законског рока од 12 мјесеци за прво и другорођено дијете, односно 18 мјесеци за близанце, треће и свако наредно дијете - навели су у Јавном фонду за дјечију заштиту.  

Зоран Кубура из Источног Сарајева један је од оних очева који су се одважили да на себе преузму свакодневну бригу о беби. У договору са послодавцем искористио је право на породиљско боловање и са сином, како је казао, провео најљепших шест мјесеци.

- То је непроцјењиво искуство, најбољих шест мјесеци у мом животу. Има много обавеза, али ништа није тешко. Пресвлачење, спремање хране, шетња, све смо савладавали нас двојица заједно. Имали смо неки свој ритам који смо успоставили од почетка, тако да је све добро функционисало - испричао је Кубура, који је новинар на БХРТ-у.

Кубура каже да се никада није покајао због ове одлуке, напротив, искуство које је стекао и повезаност са сином употпунили су његов живот. Да се поново нађе у оваквој ситуацији, све би, каже, поновио. Жао му је само што исту одлуку није донио и када је на свијет стигао његов првенац, јер је вријеме проведено с бебом нешто најљепше у животу.

Породиљско боловање узео је и наставник енглеског језика из Бањалуке Александар Малеш, након што је постао отац близанаца.

- Супруга је била шест мјесеци на породиљском, а онда сам бригу о бебама и старијој кћерки преузео ја. Био је то велики изазов, али и посебно искуство које се ни са чим не може мјерити - казао је Малеш, додавши да се ниједног тренутка није покајао.

Удружење ДРИП

Наташа Глигорић из Удружења грађана ДРИП, које окупља дјецу, родитеље и породиље, каже да је веома значајно што је законом регулисано да и тате могу на породиљско одсуство.

- Често су очеви искључени у том првом периоду и више времена проводе с дјецом тек кад она проходају, уче да возе бицикл и томе слично - казала је Глигорићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана