Положе пријемни па оду у иностранство

Милијана Латиновић
Положе пријемни па оду у иностранство

Бањалука - Ни трећи уписни рок на оба јавна универзитета у Републици Српској није значајније поправио ситуацију, када је ријеч о броју уписаних бруцоша, а појединим факултетима на руку не иде ни то што су многи кандидати, након положеног пријемног испита, подигли документа и отишли у иностранство.

Судећи према подацима са факултета, амфитеатри ће данас, када почиње настава на свим високошколским установама, остати полупразни, јер је посљедњи воз за добијање индекса у овом мјесецу ухватио мизеран број свршених средњошколаца.

Декан Електротехничког факултета у Бањалуци Бранко Блануша каже за “Глас Српске” да је након три уписна рока на том факултету остало 30 слободних мјеста.

- Уписали смо укупно 160 бруцоша, од тога 90 на студијски програм рачунарство и информатика, који је у потпуности попуњен. У трећем уписном року уписано је свега пет бруцоша - рекао је Блануша и додао да су се многи кандидати исписали са факултета, након што су положили пријемни испит у првом уписном року и отишли махом у Аустрију, гдје им признају тај квалификациони испит.

Ништа боље није прошао ни Рударски факултет у Приједору, који је у три уписна рока уписао свега 16 студената.

- Било је 18 бруцоша, али се двоје већ исписало са факултета. У односу на уписне квоте један студијски програм није покривен и наставу ћемо организовати само на студијском програму рударство - рекао је декан тог факултета Владимир Малбашић.

Декан Природно-математичког факултета у Бањалуци Горан Трбић каже да су у трећем року понудили 63 мјеста, али су се пријавила свега два кандидата и то за студијски програм просторно планирање.

- Укупно смо уписали 150 бруцоша. Нисмо незадовољни, али сигурно да је могло бити боље. Општи смјер информатике је у потпуности попуњен, било је чак више захтјева него што смо понудили мјеста - рекао је Трбић и додао да са почетком нове академске године почињу са промоцијом факултета, те ће се додатно залагати за отварање мастер студија на свим смјеровима.

Уписним квотама Универзитет у Источном Сарајеву планирао је упис 2.129 бруцоша, а ректор Стево Пашалић каже за “Глас Српске” да су укупно уписана 1.143 бруцоша.

- Број уписаних бруцоша је за око пет одсто мањи у односу на претходну академску годину. Сви факултети, изузев Медицинског, гдје су мјеста одавно попуњена, спровели су и трећи уписни рок, на којем се уписао незнатан број студената, али нисмо много ни очекивали - истакао је Пашалић и додао да је најмање бруцоша уписано на студијском програму филозофија на Филозофском факултету.

Пашалић је истакао да је у току анализа на Универзитету, да се види гдје су неопходне промјене и на који начин се може побољшати ситуација у овој високошколској установи.

Промоција

Бранко Блануша истиче да је потребно промијенити досадашњу праксу да се факултети промовишу у средњим школама тек у марту и априлу.

- Многи средњошколци тада већ знају гдје ће уписати, па би промоцију требало почети већ сада. Неопходно је уско сарађивати са школама, организовати дане отворених врата на факултетима и приближити студијске програме средњошколцима - рекао је Блануша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана