Покварено млијеко и слаткиши на рафовима

Цвија Мркоњић
Покварено млијеко и слаткиши на рафовима

Бањалука - Млијеко, сокови и слаткиши најчешћи су производи који се могу пронаћи покварени на рафовима маркета у Српској, а у првих осам мјесеци ове године републичка инспекција наредила је повлачење са тржишта око 115 килограма хране.

У Инспекторату РС су истакли да су у продајним и производним објектима и складиштима у поменутом периоду обавили 762 контроле.

- Храна се повлачи због истеклог рока употребе, трулежи или друге промјене изгледа. Углавном је ријеч о производима који имају краћи рок трајања међу којима су разни млијечни производи, освјежавајућа пића, кондиторски производи и зачини - наводе у Инспекторату РС.

- До септембра 2015. године уништено је и око 37 литара разног алкохола који се продавао у ринфузи и без декларације и то најчешће у угоститељским објектима – рекли су у инспекцији и прецизирали да је у већини случајева у питању била домаћа ракија неиспитаног квалитета.

Објаснили су да већа количина неисправних производа одлази на уништавање на регистрованим депонијама смећа, а у случају да се ради о једном или два паковања, уништавање се врши просијецањем амбалаже и бацањем у контејнер за смеће.

Према подацима Инспектората РС у истом периоду прошле године из малопродаје је повучено око 414 килограма хране и пет литара алкохола. Осим републичке инспекције исправност хране и алкохола контролишу и општински инспектори, што значи да је број контрола на терену знатно већи од наведеног.

Предсједник Покрета потрошача РС Драгутин Бошковић каже да се потрошачи ријетко жале на неисправност хране, јер продавци углавном уважавају примједбе на њен квалитет.

- Не треба куповати храну без декларације. На декларацији мора бити наведен датум производње, рок трајања, произвођач и састав - истиче Бошковић и додаје да алкохол без декларације купују потрошачи којима није битан квалитет већ ниска цијена.

Казне

У Инспекторату РС кажу да велике количине хране са истеклим роком употребе уништавају и трговци уз присуство инспектора, који биљежи врсту и количину уништене робе.

- У 2015. години у два случаја је у велепродајним складиштима затечено 16.088 килограма покварене или хране са истеклим роком употребе, која није била означена за уништавање нити одвојена од исправне хране - навели су у инспекцији и додали да је у тим случајевима наложено уништавање и изречене су казне у износу од 14.700 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана