Поједине службе хитне помоћи у РС на муци, потребни санитетска возила и кадар

nezavisne.com
Поједине службе хитне помоћи у РС на муци, потребни санитетска возила и кадар

Бијељина, Требиње - Службе хитне помоћи у Републици Српској кубуре са санитетским возилима, а неке и са кадром.

Тако Невена Тодоровић, помоћница директорице за медицинске послове у Дому здравља Бањалука, каже да имају потребу за већим бројем санитетских возила због великог броја интервенција.

"Због тога смо у овој години из буџетских средстава града Бањалука капиталним грантом планирали набавку санитетског возила с комплетном медицинском опремом", рекла је Тодоровићева и додала да тренутно располажу са седам санитетских возила, од којих се четири користе у Служби хитне медицинске помоћи, а три за превоз пацијената према здравственим установама изван Бањалуке.

Истакла је да опрема у амбулантама задовољава потребе радног процеса и да су плате радника запослених у јавним здравственим установама дефинисане Законом о платама запослених лица у јавним установама у области здравства РС.

Васо Мијановић, в.д. директора Дома здравља Требиње, при коме дјелује Хитна помоћ, каже да је овој служби највећи проблем кадар, те да им недостаје једно санитетско возило, док су осталом опремом у Хитној помоћи задовољни.

"Оно што представља проблем је да Фонд здравственог осигурања РС обезбјеђује новац само за 2,82 медицинске екипе, односно рачуна се једна екипа на 10.000 становника, а нама је због разуђености територије града неопходно минимално пет тимова и толико их имамо да бисмо обезбиједили 24-часовно радно вријеме", рекао је Миљановић и додао да недостајућа средства за пет тимова надокнађују на уштрб других ствари, јер их морају обезбиједити из сопствених извора.

"Што се тиче санитетских возила, иако имамо два, неопходно нам је још бар једно да бисмо могли у потпуности бити приправни, нарочито у љетном периоду, када је у Требињу велика гужва и флуктуација туриста, па је повећан број и саобраћајних и других незгода", истакао је Миљановић. На сву срећу, како објашњава, Дом здравља и Болница Требиње су под истим кровом, па у случају квара лако могу позајмити болничко возило.

Дубравка Савић, начелница Службе хитне медицинске помоћи Дома здравља Бијељина, истиче да имају велики обим посла, којег је сваким даном све више. Са девет љекара који раде у Хитној помоћи, како каже, покривају све потребе грађана Бијељине.

"Али увијек постоји потреба за додатним кадром", објашњава она. Истиче да је задовољна условима рада и ентузијазмом радника у Хитној помоћи у Бијељини.

"Радимо у ноћним смјенама, сви знамо колико је то тешко, напорно и одговорно, то је стресан посао. Платама нисмо задовољни, оне би требало да буду веће с обзиром на посао, стрес и ризик којем смо изложени", рекла је Савићева. Истакла је да укупно имају осам санитетских возила, чија је просјечна старост између четири и пет година.

"Возила су опремљена опремом за хитне интервенције и могу да подмире потребе које покрива Хитна помоћ. Задовољни смо и опремом у амбулантама, која је нова, а просторије Хитне помоћи су нам проширене", рекла је Савићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана